Göteborgs-Posten

”Om inte vi ger dem en andra chans, vem gör det då?”

- TEXT: AXEL KRONHOLM FOTO: VILHELM STOKSTAD

JAKARTA ÄR INDONESIEN HUVUDSTAD. jihadiströ­relse sett till landets storlek.

De har suttit och tittat på videor där muslimer slaktas och känner till slut att de inte bara kan sitta still och se på. Men det betyder också att det går att förändra dem, om du kan hitta fram till deras hjärta.

Peacebuild­ing Institute får pengar av flera internatio­nella organisati­oner och utländska givare, men Dete Aliah vill inte säga vilka. Det är av förklarlig­a skäl politiskt känsligt med biståndspe­ngar som kan användas till att betala för ett körkort åt en dömd terrorist. Enligt Dete Aliah får hon också mycket kritik från vänner och andra människor som ifrågasätt­er varför hon hjälper terroriste­r.

– Om vi inte hjälpte dem är risken stor att de går tillbaka till sina våldsamma organisati­oner när de kommer ut ur fängelset. Om inte vi ger dem en andra chans, vem gör det då? PÅ DET STORA hela har Indonesien­s avradikali­seringspro­gram haft blandade framgångar. Enligt landets egna antiterror­myndighet BNPT har insatserna varit effektiva i ungefär 80 procent av fallen. Det lämnar en femtedel av alla som fängslats för terrorbrot­t som alltså vägrar att överge sina radikala övertygels­er om våldsam jihad. Medan rörelser som Jemaah Islamiyah kämpats tillbaka har terrorgrup­pen IS i stället vunnit mark, och utfört flera dödliga attentat under de senaste åren. I JANUARI 2016 dödades fyra civila när fyra attentatsm­än utlöste sprängladd­ningar och öppnade eld i centrala Jakarta. Explosione­r på en busstation i östra Jakarta i maj i år dödade tre poliser, och en månad efter dödades ännu en polis i en knivattack i Medan, västra Indonesien. IS har sagt sig ligga bakom samtliga attentat, som också följer ett nytt mönster. I stället för mål som turistorte­r eller lyxhotell är det den indonesisk­a staten och dess representa­nter, polisen, som attackeras.

Anti-terrorpoli­sens arbetsmeto­der har varit framgångsr­ika men också hårdhänta och rättsvidri­ga. Enligt Indonesien­s egen nationella människorä­ttskommiss­ion har åtminstone 121 terrormiss­tänkta dött i Detachment 88:s häkten sedan 2007. Amnesty Internatio­nal har länge påtalat hur polisen använder sig av tortyr. Polisens övergrepp och hårda metoder används nu av radikala krafter för att rekrytera och radikalise­ra.

Enligt Dete Aliah på Peacebuild­ing Institute speglas detta i hur indonesisk­a terroriste­r ändrat

strategi. – De dödar inte västerlänn­ingar längre. I stället är det polisen som blivit deras mål, som hämnd, säger hon.

Amir gör så gott han kan för att hålla sig borta från politiken och nyheter. Det gör honom bara upprörd. Trots att han säger sig ha övergett terrorn känner han fortfarand­e samma frustratio­n som en gång drev honom i famnen på en radikal organisati­on: frustratio­nen över ett ojämlikt samhälle och över hur muslimer runtom i världen behandlas.

– När jag ser på sociala medier eller på teve vad som sker i Syrien eller i Palestina i dag så känner jag samma ilska som förut. Men jag inser att jag inte kan använda våld för att göra något åt det, så jag kan bara be och hoppas att det blir bättre, säger Amir. NÅGON TILLTRO TILL den indonesisk­a staten har han inte fått tillbaka. Efter att han greps av Detachment 88 hölls han i isolering på hemlig ort i en månads tid, säger han, och torterades tills han gick med på att vittna. Han säger att de slog honom medan han hade handfängse­l och ögonbindel på sig. Ska man lyckas med att förebygga att människor radikalise­ras kan man inte förlita sig på en våldsam stat, tycker Amir, utan det måste ske i kvarteret.

– De lokala ledarna är väldigt viktiga i att förebygga. Dessutom borde folk lära sig mer om islam för att inte riskera att ledas in på fel väg av radikala ledare som utnyttjar folk med dålig kunskap, säger han.

 ??  ?? Landet har världens största muslimska befolkning, med en relativt liten
Landet har världens största muslimska befolkning, med en relativt liten
 ??  ?? AMIR ABDILLAH MED SIN DOTTER.
AMIR ABDILLAH MED SIN DOTTER.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden