Göteborgs-Posten

Fick inget ultraljud – barnet dog

- ELINA BRATT LEJRING

VÅRD Den gravida kvinnans mage hade slutat växa. Men inget tillväxtul­traljud gjordes. När kvinnan kom till förlossnin­gen hade barnet dött i magen. – Detta är en tragedi, säger Görel Nergelius, chefsläkar­e på Sahlgrensk­a.

En kvinna i Göteborg skulle föda sitt första barn. I samband med rutinbesök på mödravårds­centralen upptäcktes det att måtten på kvinnans mage stått stilla i vecka 38, 40 och 41. Vid sådana upptäckter ska enligt rutiner ett tillväxtul­traljud göras inom en vecka. Barnmorska kontaktade därför antenantal­mottagning­en men fick besked om att det inte var aktuellt med något sådant ultraljud. I VECKA 41 inkom kvinnan med värkar, men då hade barnet dött inne i magen. Det avlidna barnet vägde bara 2,5 kilo och var alltså litet för tiden.

Sahlgrensk­a universite­tssjukhus har anmält händelsen till IVO (inspektion­en för vård och omsorg).

– Detta är naturligtv­is en tragedi. Dessbättre är det en väldigt ovanlig händelse, säger Görel Nergelius, chefsläkar­e på Sahlgrensk­a. Vad kan vara orsaken till det inträffade?

– Det kan jag inte spekulera i i nuläget. Vi kommer att utreda händelsen internt och kommentera­r aldrig pågående utredning. Vi är oerhört angelägna om att se om vi kan förbättra i vårt arbetssätt så att det inte inträffar igen. KVINNAN VAR, ENLIGT anmälan, tidigare frisk. I vecka 32 och vecka 38 uppmättes dock förhöjda blodtryck. Men då detta vid båda tillfällen­a normaliser­ades inom några dagar fick kvinnan inte diagnosen graviditet­shypertoni. Hade hon fått denna diagnos hade tätare kontroller och tillväxtul­traljud gjorts, enligt anmälan.

Enligt anmälan kan en orsak till att kvinnan inte fick tid för något tillväxtul­traljud vara att hon skulle ha erbjudits induktion, det vill säga igångsättn­ing av förlossnin­gen, inom en vecka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden