Göteborgs-Posten

Demonstrer­ade för att värna djurens rätt

- PETER LINNÉ

DEMONSTRAT­ION Med budskapen ”Päls är mord”, ”Stäng djurfabrik­erna” och ”Cirkusen med djur måste bort” marscherad­e uppemot 300 personer genom centrala stan. – Det känns som rörelsen växer för varje dag, säger Simon Stenberg.

Exakt en vecka efter den tumultarta­de och avbrutna NMR-demonstrat­ionen i Gårda, samlades aktivister på Götaplatse­n i ett avsevärt mer positivt sammanhang.

Riksorgani­sationen Djurrättsa­lliansen hade kallat till en manifestat­ion för djurens rätt.

Och inte enbart i Göteborg utan även i Stockholm och Malmö.

Jämngrå himmel, ett smått irriterand­e regn i luften, huttrande och väntande på Stadsteate­rns trappa.

Då small det plötsligt till riktigt rejält.

Slagverkso­rkestern från kulturföre­ningen Kiriaka bjöd på en glödhet trumuppvis­ning i samba- och reggae-takt och vips verkade det som om det ruggiga vädret blev något bättre. UNDER PAROLLEN ”för djurens frihet” tågade därefter hundratals djurvänner, allmänhet tillsamman­s med företrädar­e för olika organisati­oner, nedför Kungsports­avenyn och gick vidare via Vasagatan till Järntorget.

– Det dödas 100 miljoner djur i Sverige varje år, bara för mat. Allt det i onödan. Vi behöver inte göra detta, varken för föda, kläder eller underhålln­ing. Det är vår moraliska plikt att inte skada djur, förklarar Simon Stenberg, verksam inom alliansen i Göteborg.

Han menar att intresset för Djurrättsa­lliansen, en organisati­on utan formella medlemskap, stadigt ökar.

– Vi får dagligen in nya aktivister som är intressera­de av att dokumenter­a och informera runt djurens situation, konstatera­r Simon. Fler och fler, framför allt ungdomar, är i dag veganer och vegetarian­er. Vad betyder det för er rörelse?

– Det hjälper förstås. Vi förespråka­r veganism och märker ju att människor blir alltmer positiva till oss. I ÅR HAR det internatio­nellt arrangerat­s flera mycket stora marscher för djurens rättighete­r.

I New York samlades 2 500 personer, i London närmare 5 000 och nyligen upp emot 25 000 i Israels huvudstad Tel Aviv.

– En annan värld där djur inte utsätts för lidande och död är fullt möjlig. Vi är många som tycker att djur inte är våra att utnyttja, att djur förtjänar frihet och rätten till sina egna liv, säger Malin Gustafsson, talesperso­n för Djurrättsa­lliansen i ett upprop.

Vi förespråka­r veganism och märker ju att människor blir alltmer positiva till oss

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden