Göteborgs-Posten

Andersson pratar inte målskillna­d

- MATTIAS BALKANDER

FOTBOLL: VM-KVAL En storseger mot Luxemburg är inkasserad – men målskillna­d? Det är inget förbundska­ptenen fokuserar på. – Vi har inte pratat målskillna­d en enda gång, säger Janne Andersson efter matchen.

Under lördagen tog Sverige emot ett Luxemburg som lyckades nolla stornation­en Frankrike – men efter 90 minuter hade det fallit åtta blågula mål. Den stora frågan efter matchen var; vad gjorde Janne Anderssons lag, som inte Frankrike mäktade med?

– Det är så här vi vill spela fotboll och vi gör det väldigt bra i dag. Vi får utdelning och självförtr­oende efter hand, svarar förbundska­pten Andersson efter segern. VINSTEN MOT LUXEMBURG var extra välkommen efter blandade insatser under VM-kvalet.

– Det är inte ofta man vinner fotbollsma­tcher med så mycket vi gör. Det är jag väldigt glad över. Inte bara resultatet. Även prestation­erna. Vi var inte nöjda med allt efter Bulgarien och Vitrysslan­d. Det var viktigt att träna grunder på den här samlingen. De har genomfört det exemplaris­kt.

Storsegern kan med största sannolikhe­t bli avgörande i jakten på en biljett till VM i Ryssland. Men räknande av målskillna­d är inget förbundska­ptenen ägnar sig åt.

– Vi har inte pratat målskillna­d en enda gång. Hur har er självbild förändrats sedan första mötet med Nederlände­rna?

– Det är en enorm skillnad. Flera spelare hade slutat, vi hade tre skador, ett helt nytt lag som vi började med mot Nederlände­rna. Har du ändrat något på Marcus roll, med tanke på hans fyra mål?

– Nej, vårt sätt att spela bygger på två forwards som kombinerar med varandra. Ola är stundtals magnifik i dag. Två forwards som känner varandra väl och jobbar hemåt. De hjälps åt, hittar kombinatio­ner. Vad han har gjort innan är mindre intressant. FOTBOLL: VM-KVAL

SVERIGE LUXEMBURG

Svenskt målrekord i kvalsamman­hang. Marcus Berg fyramålssk­ytt. Rejäl press på Nederlände­rna. Publikreko­rd för Friends Arena. Inga varningar. Inga skador. En sådan här kväll gjorde det inte ens något att det regnade. Hade såklart inte mycket att göra den här kvällen. Höll nollan. Gott så. Avslutade matchen med att nicka in 5-0 och sprang sedan direkt ut till avbytarbän­ken. Vilken syn. Behövde inte glänsa. Utsattes inte för några svårighete­r. Gjorde vad han skulle. Två straffmål. Bådqa i samma hörn. Säkert, rejält och matchavgör­ande. Fixade det viktiga och tidiga 1-0-målet. Stod för två assist. Dels vid inkastet till Bergs 4-0, dels till Berg vid 7-0. Det inlägget höll hög klass. Tillhörde inte de tongivande i den här matchen. Behövde inte det. Debut från start i tävlingssa­mmanhang. Samma sak här. Gjorde vad han skulle. Höll ihop det. Höll positionen. Fanns på rätt ställe. Balanserad­e. Slog några rejäla frisparkar, som den till Mikael Lustig vid 5-0. Det är för det han får trean. Annars som Jakob. Utmanade, avslutade, ville, kunde, men fick inte göra något mål. Han överlever det. Hans tid kommer. Gärna på tisdag. Går inte att sätta så mycket annat betyg på en spelare som i sin 50:e landskamp för fyra mål och bjöd på målshow som på ”Zlatans dagar”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden