Göteborgs-Posten

65 år – och fortfarand­e bolltokig

Hur firar du 65-årsdagen allra bäst? Ralf Edström valde fotboll på tv – och att agera barnvakt.

-

FOTBOLL:

Telefonen är varm, nästan glödande, hos Ralf Edström den här lördagen. Den ringer, den plingar – och det är kanske inte så konstigt, när innehavare­n fyller pensionär.

– Nu är jag en riktig jävla gubbjävel, ska jag tala om för dig! Jag har aldrig någonsin blivit så gratulerad på telefon som jag blivit nu. Jag hinner inte knäppa av förrän det kommer ett nytt meddelande. Det är otroligt! Du vet alltså hur du svarar på sms?

– Haha. Jag är inte så jädra teknisk, men det klarar jag av i alla fall! Det är skillnad med bilder och sånt. Om jag skickar med tummen opp och ett hjärta vet jag inte om alla i min ålder kan ta emot det ... men det är ingen som har klagat. En del undrar vad det är för nåt.

Tidigare i veckan gick kompisen Glenn Hysén ut med gratulatio­ner på sociala medier – och genast hakade Thomas Ravelli, Tomas Brolin och Robert Bärkroth på ... utan koll på vilken dag som Edström egentligen fyllde.

– Tommy Engstrand ringde i går (fredag), men han visste att jag fyllde i dag (lördag). Han sa: I morgon kommer jag inte att få en chans att prata med dig ...

Det har därefter ringt från exempelvis Ronny Hellström, Malin Andersson, Fredrik Ohlsson, Benno Magnusson, Lasse Kronér, Tommy Svensson och Radiosport­ens gäng Lasse Granqvist, Roger Burman och Christian Olsson.

– Jag säkert glömt en massa, men det har varit oerhört positivt. Jag har fått en massa meddelande­n med ett grattis och inget namn också. Jag har ju inte allas nummer inlagda i min telefon, så det gör inget om de skriver in sitt namn. Men jag svarar tack ändå! DET VAR OCKSÅ städdag i bostadsomr­ådet i Västra Frölunda och plötsligt stod 40 grannar vid dörren och sjöng till komp av en trumpet.

– De var fina! De sjung och hurrade för mig. Det var en chock bara det. Vi slapp städa också – så det var positivt!

Själva födelsedag­en firas just i hemmet.

– Det är lugnt, serru. Mina söner med respektive var här i går. I dag är det bara jag, Carina och katten. Sedan kommer Pierres söner Oliver och Rasmus i kväll. De är tolv och tretton år och föräldrarn­a har åkt på spa i Falköping. Va? Hur egoistiskt är det att åka på spa när farsan fyller 65 – och du får vara barnvakt?

– Ja, haha. Men de var här i går, som sagt. Det är väl okej. Vi delar upp det. Det är fotboll på tv och jag älskar att dega framför tv:n. Det är golf också snart. Jag vet inte om det kan bli någon överraskni­ng, men jag tror inte det! Men i morgon kommer min äldsta dotter med familj. FOTBOLLEN LIGGER fortfarand­e nära hjärtat för den gamle stjärnan, som kanske är allra mest känd för sitt volleymål mot Västtyskla­nd i VM 1974. Och efter karriären 32 år som expert på Radiosport­en. Gårdagens viktiga VM-kval mot Luxemburg missade inte Ralf och innan matchen delade han med sig av sin förhoppnin­g:

– Den bästa present som jag kan få är en 3–0-seger för Sverige! Det viktigaste är att de vinner, men jag skulle gärna se att de kan rulla in ett par extra bollar för just målskillna­dsbiten. Jag tycker att Sverige spelar bra och trevlig fotboll nuförtiden. De försöker rulla, men de får göra sitt jobb allihopa, säger Ralf och hyllar samtidigt Islands lyckosamma VM-kvalande.

Det krävs ju ”bara” en seger i sista matchen, den hemma i Reykjavik mot jumbon Kosovo. I GÅR FÖR exakt 25 år sedan, den 7 oktober 1992, möttes förresten Sverige och Bulgarien i VM-kval på Råsunda.

– Den gången satt jag på läktaren och kommentera­de med Lasse Granqvist. Och plötsligt fick jag se en tio meter lång banderoll: ”Grattis på 40-årsdagen Ralf!”. Tänk vad tiden går. Sverige vann med 2–0. En riktigt viktig seger.

Det är drygt två år sedan Ralf slutade som expert på Radiosport­en, men jobbet på Parasportf­örbundet tänker han inte lägga ner än på ett tag.

– Nä, att lyfta telefonen och ringa samtal klarar jag fortfarand­e av! Det är inte så tungt. Jag tänker hålla på några år till i alla fall.

Men sociala medier har jubilaren stängt ner, efter en Twittersto­rm och en olämplig tweet för nåt år sedan.

– Ja, det blev en massa konstighet­er – så jag hoppade av. Och podden med sönerna la vi ner. Det blev för stressigt. Facebook har jag aldrig någonsin haft. Nu är jag inte med nånstans. Saknar du inte det? Din vän Glenn Hysén är oerhört aktiv – och svingar mot det mesta?

– Glenn, ja. Han är för go. Jag pratade med honom förut och fick ett par goa historier. En var: ”De har blivit mycket tuffare mot de intagna på fångvårdsa­nstalter. De får inte ens fil till frukost.” Den var riktigt dålig.

– Haha. Det är ju Göteborg! Sjukt, va? Vet du varför tomten inte har några könssjukdo­mar? Han har sin renhjord.

Det kommer förstås fler historier från Ralf, men de flesta är inte lämpade för tryck i en dagstidnin­g.

Senare på kvällen fick Edström sin efterlängt­ade present. Sverige gjorde inte bara tre mål – utan åtta!

– Det här var helt kanon! Skrev han i ett sms till GP direkt efter matchen.

 ?? Arkivbild: DANIEL STILLER ?? FYLLT PENSIONÄR. Fotbollen ligger fortfarand­e nära hjärtat för den nu 65-årige Ralf Edström, som självklart inte missade Sveriges kvalmatch mot Luxemburg på självaste födelsedag­en.
Arkivbild: DANIEL STILLER FYLLT PENSIONÄR. Fotbollen ligger fortfarand­e nära hjärtat för den nu 65-årige Ralf Edström, som självklart inte missade Sveriges kvalmatch mot Luxemburg på självaste födelsedag­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden