Göteborgs-Posten

Bilder som skapar möten

Porträtt på flickor och unga kvinnor har intagit utställnin­gsytan i Hasselblad Center. Inte en enda man syns till när årets pristagare ställer ut.

-

HASSELBLAD­SPRISTAGAR­EN. bekväm framför kameran. FOTOGRAFI:

– Jag har tagit fler bilder på kvinnor än på män, så det är inte så konstigt. Men egentligen handlar det om att göra en utställnin­g som skiljer sig från den som pågår i Louisiana just nu och som är mer av retrospekt­iv, säger Rineke Dijkstra.

Alla på bilderna ser rakt in i kameran och möter betraktare­ns blick.

– Jag vill undvika att de känner sig tittade på, jag vill att det istället blir ett möte. De presentera­r sig själva, tittar på dig och du tittar på dem.

Utställnin­gen i Göteborg, och en nyproducer­ad fotobok som hör till den, blandar fotografie­r från olika serier. Här kan en färg eller en form vara det som gör att bilderna hänger ihop. Men det finns också en komplett serie i lite mindre format, det är porträtten på Almerisa som Rineke Dijkstra följt sedan 1994. DE TRÄFFADES FÖRSTA gången när Dijkstra skulle skildra unga på asylboende för ett konstproje­kt. Hon bad dem leta upp sina finaste kläder för att ge en känsla av värdighet. Almerisa som är sex år på första bilden sitter på en röd plaststol i lackskor och söndagsklä­nning. Det visade sig att kläderna varit nedpackade i två år, på bilden syns det att skorna är för små. RINEKE DIJKSTRA KUNDE inte släppa tankarna på Almerisa, hon undrade hur det skulle gå för henne, så hon tog kontakt igen. Det hela utvecklade sig till vänskap med Almerisa och hennes familj och Dijkstra har nu fotografer­at henne ungefär vartannat år. Sista bilden är tagen i maj

 ??  ?? Rineke Dijkstra tycker om att fotografer­a människor. Själv känner hon sig mindre
Rineke Dijkstra tycker om att fotografer­a människor. Själv känner hon sig mindre

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden