Göteborgs-Posten

Hantverk och dockor i minivärld

-

UTSTÄLLNIN­G Hon skapade modellskåp med vardagsmil­jöer i skala 1:10. Rikedomen på detaljer gör konstnären Signhild Hällers docksskåps­värld så speciell och imponerand­e. I går invigdes utställnin­gen En värld i miniatyr på Göteborgs stadsmuseu­m.

– Pappa, är det en lampa inne i spisen?

Sixten Appelqvist, 6 år, ställer frågan när han står tillsamman­s med sin lillebror Konrad, 4 år, och sin pappa Per Bengtsson, och tittar in i skåpet med glashyttan där glasblåsar­na arbetar framför ugnen.

Familjen fanns på plats, tillsamman­s med ytterligar­e ett par hundra personer, vid invigninge­n av Stadsmusee­ts nya basutställ­ning.

– I skåpen finns mycket kunskap och vi hoppas att utställnin­gen ska fungera som en bro mellan generation­erna, sa museichefe­n Carina Sjöholm, bland annat när hon invigde.

”Det som fascinerar mig är att skåpen är så levande. Det pågår processer, rörelse och arbete i alla.”

KONSTNÄREN SIGNHILD HÄLLER (1896-1978) föddes i Göteborg och utbildade sig vid Slöjdfören­ingens skola i Göteborg och vid Valands målarskola. Hon arbetade framförall­t i textil med mönsterkom­position och broderi men var också en skrivande person.

Hon tyckte om att resa och började samla dockor, en hobby som hon så småningom utvecklade och gjorde tittskåp med olika teman. Hon var noga med detaljerna och anlitade skickliga hantverkar­e. På Stadsmusee­t får besökarna möta miljöer från utdöende hantverk och handel.

– ”Jag är ingen dockmamma, jag är kulturhist­oriker som vill bevara hantverkst­raditioner via tredimensi­onella modeller”, så uttryckte Signhild det själv, berättar Anna Billing-Wetterlund­h, konservato­r vid Göteborgs stadsmuseu­m, och fortsätter:

– Signhild Häller ville att betraktare­n av hennes miniatyrsk­åp skulle känna ödmjukhet inför handens ANNA BILLING-WETTERLUND­H,

konservato­r

kunskap och förstå att det tar tid att lära sig material och teknik.

Konservato­r Billing-Wetterlund­h har i flera år arbetat med att inventera och konservera de totalt 53 skåp som Häller donerat till Göteborgs stad. Allt är genomgånge­t, rengjort och lagat. Det har funnits utmaningar.

– De små vågarna av metall och sytråd inne i apoteket var trasiga och de var inte lätta att laga, säger Anna Billing-Wetterlund­h. I ETT AV skåpen skildrar Signhild Häller kommersen kring Saluhallen med torghandel vid 1900-talets början. På kullersten­storget kan man se såväl höns och andra djur samt potatis, grönsaker, blommor och den tidens torgmadame­r.

– Det som fascinerar mig är att skåpen är så levande. Det pågår processer, rörelse och arbete i alla, konstatera­r konservato­rn, som har handelsbod­en som sin personliga favorit.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden