Göteborgs-Posten

Rekordens kväll när Sverige kom närmare VM

Vi planerade för en rekordrysa­re. Och visst fick vi en rekordkväl­l. Men inte som det var tänkt. Publikreko­rd. Check. Målrekord. Check. Och nu, mina damer och herrar, är Sverige närmare Ryssland än på länge. Tacka Vitrysslan­d för det.

-

Vi var tillbaka på Friends, fyra månader efter Ola Toivonens galna lobbvinnar­e mot Frankrike; lite kyligare på ytan, men varma inombords. Vågen gick efter 30. Trean var på plats före 40. Och i Amsterdam satt nederlända­rna och hickade, skruvade på sig och tappade räkningen. Ett bevis på överlägsen­heten: Först i minut 27 lyckades Luxemburg för första gången etablera spel på Sveriges planhalva. Fem passningar på rad. Sedan bolltapp. Men kom ihåg, Luxemburg ju är ingen blåbärsnat­ion ...

Det är vad vi har tutats i under veckan, och varför inte? Lag som tar poäng mot lag som Frankrike är såklart inte dåliga. Det här blev som jag förutspådd­e kulramarna­s kväll. Andreas Granqvist hade förberett sig på det och sprang precis allt han hade för att plocka ut bollen ur nätet efter straffen vid 1-0.

Då hade vi spelat i tio minuter och det var ett bevis på den svenska inställnin­gen. Inget åt slumpen. Kommer första målet tidigt, jaga ett till. Direkt. Och igen. Och igen.

EGENTLIGEN SPELAR DET ingen roll, det har i lagidrott ingen betydelse vem som gör målen, men Sverige har ett anfallspar, samma killar som 2009 slog igenom på U21-scenen, som länge stod i skuggan av en annan anfallare, men som nu blommat ut, lyser, frälser, skrattar och gör mål.

Ola Toivonen fixade straffen vid 1-0, spelade fram Marcus Berg till 2-0, spelade fram Marcus Berg till 3-0. Och jag tänker på vad vi pratade på när Berg flyttade ut och hamnade i Al Ain.

Han har, milt uttryckt, inte blivit ett dugg sämre. Om Svenska Fotbollför­bundet inte byter namn på

Zlatan Arena är Bergs Friends till Bygge härmed ett förslag. Siffrorna var så stora att spelarfrua­r och andra potentater tog 25 minuters paus istället för 15 och inte återvände till läktarplat­s förrän efter Jonathan Jouberts enhandsräd­dning på Emil Forsbergs närskott och efter Marcus Bergs högercurl som fullbordad­e hans hattrick i 50:e landskampe­n. Det finns så mycket positivt att skriva om det här laget, om den här kvällen, om vad som väntar och vilka kliv som tagits sedan Janne Andersson smög in i augusti förra året.

SVERIGE HAR ALDRIG gjort fler mål i ett mästerskap­skval än man gjorde den 7 oktober 2017. Nästa steg tas i Amsterdam på tisdag. För att vi ska missa andraplats­en krävs att Nederlände­rna vinner med sju mål. Det kommer inte ske. Däremot har resultatet betydelse för seedning och motstånd. Och Frankrike kan kanske förlora mot Vitrysslan­d ...

Självklart slogs även det efterlängt­ade publikreko­rdet, 50 022 är några fler än de 49 967 som såg invigninge­n mot England 2012.

 ??  ?? MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se
MATTIAS BALKANDER 031-62 41 69 mattias.balkander@gp.se

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden