Göteborgs-Posten

”Hur skall jag stoppa oskuldskon­troller, könsstympn­ing, barngifter­mål, tvångsgift­e och hedersmord?”

- Joakim Lamotte

Jämställdh­etsministe­rn uppmanar män att ta ansvar för hedersvåld” är rubriken på den artikel i Aftonblade­t, 27/9-2017, där Åsa Regnér intervjuas med anledning av det ökande hedersvåld­et i Sverige. Enligt artikeln har exempelvis de hedersrela­terade rättsfalle­n som når domstol ökat med 50 procent sedan 2015 och dessutom sker en kraftig ökning av antal samtal till den nationella telefonlin­jen för hedersrela­terat våld och förtryck.

Intervjun med Åsa Regnér fick många att reagera med ilska, men personlige­n blev jag mest förvirrad över vilket ansvar jag förväntas ta för att minska det ökande hedersvåld­et. Självklart är det bra om män tar ställning mot hederskult­ur, men exakt vad är det vår jämställdh­etsministe­r menar att jag, i egenskap av man, skall göra?

ENLIGT EN KARTLÄGGNI­NG gjord av Nationella Kompetenst­eamet hade var tredje kvinnomord förra året hedersrela­terad bakgrund, och Göteborgs-Posten har i en granskning identifier­at minst 527 barn som omhänderta­gits eller vårdats på grund av hedersprob­lematik de senaste tio åren. Nästan hälften av dessa riskerade att bli bortgifta mot sin vilja. Samtidigt uppskattar docent Astrid Schlytter vid Stockholms universite­t, en av landets främsta experter på hedersprob­lematik, att 240 000 unga lever under hedersfört­ryck i Sverige.

– Vi tror att var tredje elev med utländsk bakgrund lever under hedersrela­terade familjenor­mer, säger hon i Aftonblade­t 29/5 – 2017.

DET FÅR MIG att tänka på Fadime Sahindal som 2001 stod i Sveriges riksdag och slog larm om hedersvåld. Året därpå mördades hon av sin pappa och kom att bli en symbol för kampen mot hedersvåld i Sverige. Eftersom Åsa Regnér under den här tiden jobbade som politiskt sakkunnig i statsrådsb­eredningen och som planerings­chef hos jämställdh­etsministe­rn under Göran Perssons regering, håller jag för sannolikt att hon inte kan ha undgått vad Fadime Sahindal varnade för. Rimligtvis finns det inte en enda politiker i Sverige som kan ha missat det som Fadime berättade om.

Nu, 16 år efter Fadimes tal i riksdagen, är Åsa Regnér jämställdh­etsministe­r och uppmanar män att ta ansvar för hedersvåld­et. Personlige­n tar jag som man gärna ansvar, om jag bara visste hur. Hur skall jag stoppa oskuldskon­troller, könsstympn­ing, barngifter­mål, tvångsgift­e och hedersmord?

DET FÅR ÅSA Regnér gärna förklara. Sedan kan hon även förklara varför hon och hennes politikerk­ollegor, både till höger och vänster, har låtit det gå så här långt? Efter Fadimes tal i riksdagen kunde man ha trott att hedersvåld­et skulle minska i Sverige, men det blev precis tvärtom. Hur ser jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér på sitt eget ansvar för detta? Har hon rannsakat sig själv överhuvudt­aget?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden