Göteborgs-Posten

Så omvändes en terrorist

Indonesien jobbar med avprogramm­ering av radikala åsikter. Amir Abidllah berättar om sin väg ut ut terrorcell­en. – I fängelset träffade jag imamer som förklarade för mig att det jag gjort var fel. Det var där min transforma­tion började

-

Amir Abdillah var en av männen bakom 2009 års bombningar i Jakarta. nu berättar han om sin avradikali­sering.

Stämningen i bilen var spänd; Amir Abdillah visste att det inte fanns någon återvändo efter att bomberna gått av. Där var också Saifudin Jaelani, som ungefär ett år tidigare rekryterat honom till terrorcell­en.

Inne på hotellet väntade 18-årige Dani Dwi Permana på rätt tillfälle. När han såg att de utländska gästerna gått in i konferensr­ummet tog han på sig bombvästen och ringde sina kumpaner i bilen. Via videosamta­let kunde Amir och Saifudin följa och vägleda Dani när han gick igenom hotellet mot sitt mål.

– Vi hade känt Dani ett tag, och vi visste att vi aldrig skulle träffa honom igen, berättar Amir med blicken låst på vägen och bägge händer på ratten.

Det är vår, 2017, i Indonesien­s huvudstad Jakarta och trafiken flyter fram som seg sirap. Det är inte mer än åtta år sedan som Amir satt och väntade utanför JW Marriott, den där julidagen då hans eget liv förändrade­s för alltid och nio andra människors liv släcktes. Han redogör lugnt, utan ursäkter, för händelsefö­rloppet.

Målet var ett frukostmöt­e för chefer och mestadels utländska medlemmar i Jakartas affärsvärl­d.

– Vill man döda vanliga turister finns det många mål. Vi ville rikta in oss på viktiga personer.

Medan Dani rörde sig genom hotellet satt Amir och Saifudin i bilen och bad. De sa inga sista ord till varandra, avskedet hade skett tidigare. Amir hade övertygat Dani om att han skulle komma till himlen.

När bomben detonerade, klockan 07.47, kramade de båda männen om varandra. Saifudin grät. Amir slogs plötsligt av situatione­ns allvar och kände sig rädd, dock inte ledsen för sin vän, Dani. – Jag var glad för att han lyckats. Fem minuter senare kom nästa attack. Då smällde det på ett annat hotell, Ritz-Carlton, i staden. Där var en annan självmords­bombare inblandad.

Vid det laget var Amir och Saifudin redan på väg till sitt gömställe. Därifrån följde de sedan nyhetsrapp­orterna från världen över där deras dåd visades om och om igen.

AV DE NIO människor som dödats var fyra affärsmän: tre från Australien och en från Nya Zeeland. Två holländska turister dog också, samt två indonesier varav en arbetade som kypare på hotellet. Och så Dani, den 18-årige studenten från Bogor, West Java, som bar på bomben. Över 50 människor skadades i explosione­rna.

Samma kväll firade terroriste­rna med kyckling. Den ursprungli­ga planen innehöll en festmiddag med lamm,

”Vill man döda vanliga turister finns det många mål. Vi ville rikta in oss på viktiga personer” AMIR ABDILLAH

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: VILHELM STOKSTAD ??
Bild: VILHELM STOKSTAD

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden