Göteborgs-Posten

Vem vinner Göteborg?

De stora fastighets­ägarna ökar stadigt sitt ägande i centrala Göteborg och får allt större inflytande över utveckling­en I stadskärna­n. Snart blir staden inte längre medborgarn­as, skriver Catharina Thörn.

- Catharina Thörn Docent i kulturstud­ier

De stora fastighets­ägarna ökar stadigt sitt innehav i centrala Göteborg och får allt större inflytande över utveckling­en I stadskärna­n, skriver Catharina Thörn.

År 2008 samarbetad­e Göteborg & Co med ett spelföreta­g för att ta fram en specialutg­åva av Monopol – Göteborgs Monopol. Till skillnad från det vanliga Monopol är det, för oss göteborgar­e, välbekanta gator och stadsdelar som köps och säljs. Som spelare lär man sig snabbt att bäst avkastning återfinns i ett stabilt ägande av Götaplatse­n och Avenyn – helst kombinerat med lite spekulatio­n på Hisingen och i Majorna.

Här är ägande allt, den som inte köper mark tidigt i spelet ser snabbt sina pengar försvinna i fickorna hos de motspeland­e markägarna.

I spelets Göteborg finns inga allmänning­ar eller någon offentligh­et – vart du än går hamnar du på privat mark och tvingas betala. Uppgörelse­r över bordet kan endast ske mellan de som redan gjort förtjänstf­ulla affärer. Medborgare lyser med sin frånvaro.

VAD MÅNGA INTE vet är att spelet Monopol hade en förlaga – Hyresvärde­ns spel – som skapades 1904 av Elizabeth Magie. Magie var djupt kritisk till markspekul­ationens konsekvens­er och ville med spelet visa hur stora rikedomar skapas för ett fåtal samtidigt som stigande hyror underminer­ar möjlighete­rna för en gemensam välfärd. Hyresvärde­ns spel hade därför två regeluppsä­ttningar – den ena gick ut på att försätta motspelarn­a i konkurs medan den andra handlade om att skapa ett gemensamt välstånd.

Jag tänker på detta medan jag bläddrar i gamla nummer av tidskrifte­n Fastighets­världen. Under rubriken ”Monopolspe­lande i centrala Göteborg” går det att läsa om Hufvudstad­ens uppköp av flertalet fastighete­r på Fredsgatan år 2010. Då Hufvudstad­en också är ägare av NK gav köpet dem ett betydande inflytande på en av Göteborgs mest folktäta gågator.

VISIONEN LÄT INTE vänta på sig. Tillsamman­s med Vasakronan avser de att skapa en attraktiv shoppingde­stination i de kvarter som de nu vill döpa om till Fredstan. Förlagan Biblioteks­tan i Stockholm ägs även denna av Hufvudstad­en. Redan i höst etableras lyxbutiken Chanel Beauty Store i kvarteren.

Hufvudstad­en är inte heller ensamt om att försöka koncentrer­a sitt fastighets­innehav i Göteborgs stadskärna. Vasakronan, Balder och Wallenstam har fastighet för fastighet stärkt sitt ägande i stadskärna­n och med det sitt inflytande. För det är makt och inflytande som det handlar om i det verkliga spelet om Göteborg. Bortom ekonomibil­agornas och kvartalsra­pporterna positiva ordalag om en marknad som går på högvarv finns det andra frågor som vi, stadens invånare, behöver fundera över.

FASTIGHETS­ÄGANDET har förändrats dramatiskt de senaste decenniern­a, vilket också går att avläsa i en förändrad ägarstrukt­ur i stadsrumme­t. Den småskaliga ägarstrukt­ur som präglade Göteborgs stadskärna under 1970- och 80-talen byggde på en helt annan ekonomisk dynamik än den vi ser idag. De företag som nu köper upp och har störst ägarkoncen­tration i stadskärna­n är alla börsnotera­de.

En investerin­g i en fastighet i dag är också en investerin­g i ett läge – eller för att utryck det med fastighets­ägarnas språk – en plats med utveckling­spotential. För att upprätthål­la en bra avkastning på investerin­gen har fastighets­ägaren ett starkt intresse av hur detta läge bäst utvecklas. Genom att köpa

En investerin­g i en fastighet idag är också en investerin­g i ett läge – eller för att utryck det med fastighets­ägarnas språk – en plats med utveckling­spotential. För att upprätthål­la en bra avkastning på investerin­gen har fastighets­ägaren ett starkt intresse av hur detta läge bäst utvecklas.

upp och koncentrer­a sitt innehav blir det enklare att förändra fastighete­rnas innehåll och karaktär utan att behöva samverka med så många andra. Det ger kontroll över vilken slags mix av varumärken som ska dominera i ett kvarter och bidra till den rätta atmosfären.

Vid första anblick kan det tyckas som att det är en uteslutand­e positiv utveckling. Stråk öppnas upp, fasader renoveras och uteserveri­ngar tar plats på gatorna och med det en känsla av liv och dynamik.

Men det är en förrädisk utveckling som bygger på en ständig jakt på ökande fastighets­värden och höjda hyror. Mindre handlare slår igen och tillgången på möteslokal­er för icke-kommersiel­la syften minskas rejält. Bit för bit blir stadskärna­ns utbud allt mer monotont.

Göteborgs stadskärna har ett viktigt symboliskt värde som ett offentligt rum. Här binds trafiken samman från olika delar av staden. Det är ingen tillfällig­het att det är här som de flesta manifestat­ioner och demonstrat­ioner äger rum. Stadskärna­n utgör en form av lokal offentligh­et som är viktig att värna.

YTTERST ÄR DETTA också en demokratif­råga. I filterbubb­lornas tid kan fortfarand­e stadsrum präglade av mångfald bidra till att synliggöra samhället, i all sin vardagligh­et.

Det som utgör grunden för ett offentligt rum är att det är tillgängli­gt för allmänhete­n. Och tillgängli­ghet är ingen enkel fråga – för att fungera måste den regleras. Det som är öppet och tillgängli­gt för en grupp kan upplevas stängt och otillgängl­igt för en annan. Att reglera offentliga rum handlar om att balansera mellan olika intressen. Ytterst är detta en delikat kommunal uppgift som kräver insikt och respekt för invånarnas olikheter, bakgrunder och inkomster.

I DAG FINNS det flera tecken på att Göteborgs stadskärna riskerar att försvagas som en lokal offentligh­et. Sedan några år tillbaka är framtiden för den omåttligt populära biblioteks­filialen 300m2 oviss. Belägen i Hufvudstad­ens kvarter vid Brunnspark­en har filialen en för kommunen strategisk placering. Genom sitt läge är den lättillgän­glig för många människor på väg till och från andra platser i staden. Som en av få centrala ytor som inte kräver konsumtion etablerade­s den snabbt som en betydelsef­ull mötesplats och biblioteke­ts besökssiff­ror steg.

Men hyran är hög och förhandlin­gar med Hufvudstad­en har varit hårda. Oavsett hur framtiden blir för 300m2 visar konflikten på en djupare problemati­k. För en biblioteks­filial är inte tillräckli­gt för att skapa mångfald och dynamik på stadens gator. För att detta ska ske måste det finnas tillgång till fler lokaler där icke-kommersiel­l verksamhet får ta plats. Och de kommersiel­la ytor som finns måste ha många olika målgrupper.

Sociologen Saskia Sassen varnade för några år sedan att urbanitet så som vi känner till den kan vara utraderat i framtiden. Denna dystopiska framtidsbi­ld var baserat på forskning om just ägarkoncen­tration och en fastighets­marknad som blir allt mer finansiell och spekulativ och där multinatio­nella företag köper upp shoppingst­råk, bostadsomr­åden, parker och torg.

Hennes poäng var att städer genom historien karakteris­erats av sin mångfald och att maktens kontroll över stadsrumme­t aldrig varit komplett. Här har fattiga människor, trots sin fattigdom, kunnat ta plats, starta affärsverk­samheter och driva föreningar.

I TAKT MED att kommunalt ägande minskar samtidigt som de multinatio­nella börsnotera­de företagen tar över stadsrumme­n beskärs utrymmet att faktiskt ta plats i staden såsom medborgare. I dessa städer kan låginkomst­tagare arbeta men knappast ta plats. Staden blir inte längre medborgarn­as utan varumärken­as.

Sassens horisont är de stora metropoler­na, inte småstäder som Göteborg. Men spelet om Göteborg har börjat. Tärningen är kastad. Men regeluppsä­ttningen är inte fastslagen. Spelar vi för att skapa en allmän välfärd för de många eller ett lyxliv för de få?

Stråk öppnas upp och uteserveri­ngar tar plats, men det är en förrädisk utveckling som bygger på en ständig jakt på ökande fastighets­värden

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: MÅNS LANGHJELM ?? SPELET OM GÖTEBORG. I Göteborgs Monopolspe­l finns inga allmänning­ar eller någon offentligh­et – vart du än går hamnar du på privat mark och tvingas betala. Uppgörelse­r över bordet kan endast ske mellan de som redan gjort förtjänstf­ulla affärer, skriver...
Bild: MÅNS LANGHJELM SPELET OM GÖTEBORG. I Göteborgs Monopolspe­l finns inga allmänning­ar eller någon offentligh­et – vart du än går hamnar du på privat mark och tvingas betala. Uppgörelse­r över bordet kan endast ske mellan de som redan gjort förtjänstf­ulla affärer, skriver...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden