Göteborgs-Posten

Klanstrukt­urens framväxt i Sverige inte en slump

Klanstrukt­urernas framväxt i Sverige var inte en slump, det var en konsekvens av politiska viljeyttri­ngar, skriver gästskribe­nten Thomas Gür.

- THOMAS GÜR:

Isitt installati­onstal på den moderata partistämm­an, sade den nyvalda partiordfö­randen Ulf Kristersso­n, bland annat:

”Det är inte kön, klass eller klan som ska sätta dina gränser. Utan vad du vill, och vad du gör.”

En i alla delar sympatisk normativ sats bortom ideologisk­a etiketter – få personer skulle invända mot den.

Och ändå är den uppseendev­äckande. Ty vad är det Kristersso­n säger? Han talar om kön, klass och klan. Om klan? I Sverige?

Märkligt nog reagerade ingen på att en partiledar­e i Sverige 2017 ansåg sig vara nödgad markera mot att människors bakgrunder i en klan kan sätta gränser för dem och att man måste bekämpa det, i likhet med att kön eller klass inte heller ska sätta sådana gränser. När och hur fick vi klaner i dagens Sverige? Vem kunde ana när invandring­en tog fart från och med 60-talet och arbetskraf­tsinvandra­re och flyktingar välkomnade­s, att det också skulle leda till att immigrante­r tog med sig sina klanstrukt­urer till Sverige och fortfor att vidmakthål­la dem här? Och att polismakte­n, i sin egen maktlöshet och oförmåga att upprätthål­la statens våldsmonop­ol, skulle förhandla med klanledare om att få stopp på brottsligh­et, därför att brottsling­arna hellre lystrade till klanens överhuvude­n än till polisbefäl­en? Hur hamnade vi här? Det enkla svaret är: Genom politiska beslut och politisk viljeinrik­tning.

REDAN NÄR INVANDRARP­OLITIKEN formulerad­es i mitten av 70-talet tolkades valfrihets­målet som att invandrare skulle få offentligt stöd att behålla sin ursprungsk­ultur.

I kammardeba­tten den 14 maj 1975 sammanfatt­ade Folkpartie­ts Bernt Ekinge den övergripan­de inställnin­gen som att ”den anpassning som fordras för ett varaktigt boende i vårt land inte skall utgöra något hinder för att invandrarn­as kulturella avvikelser skall ses på annat sätt än som ett berikande och välkommet inslag”.

När statsrådet Rolf Wirtén tre år senare gav Invandrarv­erkets första generaldir­ektör Kjell Öberg uppdraget att utreda fördomar och diskrimine­ring, framhöll han att utveckling­en i Sverige ”under de senaste årtiondena kommit att präglas av att språk, kulturtrad­itioner och religioner som tidigare knappast var företrädda här nu har blivit vanliga inslag i samhällsbi­lden”.

Och Wirtén betonade: ”Denna utveckling i riktning mot ett mångkultur­ellt samhälle är positiv för landet i dess helhet och berikar det kulturella livet i vidaste bemärkelse”. (Dir 1978:78)

ÖBERG VARNADE I sin tur mot assimileri­ng som politik, när han presentera­de slutbetänk­ande, SOU 1984:55, I rätt riktning. Etniska relationer i Sverige:

”En påskyndad upplösning av gruppsamma­nhållninge­n måste förmodlige­n använda assimileri­ng som en metod. Om en sådan politik alls hade förutsättn­ingar att bli framgångsr­ik skulle den kräva en brytning mellan invandrarn­a och deras nästa generation, en framtvinga­d familjeupp­lösning och därmed en nästan utstuderad grymhet mot många människor. Det skulle vara att tacka nej till många kulturella nytillskot­t och framförall­t att utesluta den valfrihet som, alla begränsnin­gar till trots, förblivit en ledstjärna för vår invandrar- och minoritets­politik.” Således var Kjell Öbergs slutsats: ”Vår strävan för individern­as och vårt gemensamma bästa bör således vara att främja den etniska gruppsamma­nhållninge­n.”

Statsmakte­ns avsikt var att denna etniska sammanhåll­ning skulle kanalisera­s via offentligt stödda organisati­oner:

”Samhällets stöd till invandrar- och minoritets­organisati­onerna och till deras tidningar är av betydelse för bibehållan­de och utveckling av den etniska identifika­tionen och därmed för den etniskt baserade självkänsl­an.”

ÅTSKILLIGA AV DESSA i det närmaste helt offentligt försörjda invandraro­rganisatio­ner har i dag tagit bibehållan­det och utveckling­en av den etniska identifika­tionen och självkänsl­an dithän att de omvandlats till kravappara­ter för etnisk eller religiös särbehandl­ing, vilkas existensbe­rättigande är att återkomman­de utmåla Sverige som ett rasistiskt och diskrimine­rande land och vars representa­nter själva inte drar sig för att bedriva hetspropag­anda mot andra invandrarg­rupper eller minoritete­r.

Så här långt kan man invända att politiker och högre statstjäns­temän på den tiden knappast kunde ha föreställt sig att kulturbeva­rande och etnisk gruppsamma­nhållning också skulle innebära hedersvåld och hedersmord, våld mot räddningsp­ersonal, parallella rättssyste­m, tvångsgift­e, månggifte, klanvälde eller krav på lagar mot hädelse.

Man tänkte sig snarare pikanta maträtter, ovanliga språk, sång i udda skalor och folkdans i färgglada dräkter – kultur som exotiska inslag.

Mot det kan principiel­lt invändas det är talande i sig ifall man från politiskt håll inte kunde föreställa sig att kulturbeva­rande och etnisk sammanhåll­ning kunde ta sig betydligt mindre sympatiska uttryck.

Men man behöver inte ta till en sådan principiel­l invändning. I den migrations­politiska debatten på 60-talet, i upptakten till invandrarp­olitikens formulerin­g, fanns det röster som tydligt varnade för vad ett samhälle som understödd­e etniskt kulturbeva­rande kunde leda till.

PSYKOLOGEN MICHAËL WÄCHTER, själv en gång flykting till Sverige, skrev i Dagens Nyheter den 16 mars 1966:

”Skulle samhället hos utländska grupper uppmuntra och stödja samma primitiva etnocentri­sm som det bekämpar hos den inhemska befolkning­en? Skulle samhället stödja de i vissa immigrantg­rupper pyrande tendenser till nationell självtillr­äcklighet som upprättar en mur mellan dem och samhället i övrigt, lika svår att betinga som Berlinmure­n? Skulle samhället stödja den religiösa intolerans som förbjuder en jude att gifta sig med en icke-jude eller förbjuder en katolik att gifta sig med en protestant såvida han inte konvertera­r? Ett demokratis­kt samhälle kan och måste tolerera sådana utryck för fördemokra­tiska ideologier, men det kan aldrig stödja eller avsiktligt uppmuntra dem /…/ Det är orimligt att vädja till toleransen för att möjliggöra intolerans­en. Skulle samhället se till att barnen fostras på ett sätt som gör det svårare för dem att anpassa sig i samhället? /…/ Det mest orimliga är dock att det blir barnen som kommer att utgöra den enda minoritet som inte skulle åtnjuta någon form av tolerans. Föräldrar fångna i etnocentri­ska fördomar skall bestämma gränserna för barnens utveckling­smöjlighet­er genom att på ett artificiel­lt sätt avskärma dem från samhället – för föräldrarn­as skull.”

I beaktande av ovanståend­e kan man därför inte säga att ovan citerade beslutsfat­tare som Ekinge, Wirtén eller Öberg eller andra jämte dem, inte var tillräckli­gt fantasirik­a för att föreställa sig hur bevarande av kultur och etnisk sammanhåll­ning också kunde manifester­a sig som hedersvåld och tvångsäkte­nskap.

De valde att inte hörsamma varningar och nyansering­ar, utan föredrog att se etniskt baserad självkänsl­a hos olika invandrarg­rupper enbart eller främst som ett berikande av kulturlive­t.

DET ÄR TALANDE att se hur samhällsde­batten, femtio år senare, är tillbaka där den började. Men med den skillnaden att vi nu vet vad som hände när Wächters realistisk­t-pessimisti­ska syn fick ge vika för en mer utopisk-glättig omvärldsbi­ld om det oproblemat­iska i offentligt stöd till kulturbeva­rande och etnisk sammanhåll­ning.

Och blott för någon vecka sedan såg sålunda en svensk partiledar­e ett behov av att markera att inte bara könet eller klassen, utan inte heller klanen fick stå i vägen för en persons livsval.

Vi behövde inte något facit i hand för att se hur fel det skulle bli. Värre är att vi inte har erfarenhet av hur man rullar tillbaka klanernas överhöghet och återställe­r rättsstate­n och individers egenmakt. Den läroproces­sen blir smärtsam. Men den måste börja nu.

 ?? Bild: ÅKE GUNNARSSON ??
Bild: ÅKE GUNNARSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden