Göteborgs-Posten

Tung baby blir oftast fet som vuxen

Det finns en tydlig koppling mellan barn som är tunga vid födseln och fetma senare i livet. Orsakerna är komplexa, men viktiga faktorer kan vara mammans blodsocker, vikt och föräldrarn­as gener, visar ny forskning.

- Maria Backman sondag@gp.se

Idag är mer än var tredje gravid kvinna i Sverige överviktig eller fet. Det ökar inte bara risken för svårare och mer komplicera­de graviditet­er och förlossnin­gar – på sikt ökar också risken att barnet själv blir överviktig eller fet som vuxen.

Överviktig­a kvinnor och kvinnor med graviditet­sdiabetes föder oftare större barn.

Men det är inte enbart mödrarnas övervikt som gör barnen tyngre. I en stor internatio­nell undersökni­ng, publicerad i den vetenskapl­iga tidskrifte­n JAMA, ser forskarna ett tydligt samband mellan hög blodsocker­nivå hos mamman och större barn.

ÖVER 30 000 kvinnor och deras barn från Europa, Nordamerik­a och Australien ingick i undersökni­ngen, där data inhämtades från 18 olika studier.

Födelsevik­ten hos alla barn studerades, liksom genetiska variatione­r kopplade till mödrarnas BMI (Body Mass Index).

Man undersökte även blodsocker, fettvärden och blodtryck under graviditet­erna.

– Vi har kunnat visa att det inte bara handlar om att mammor med högre BMI föder större barn, utan också att det finns ett orsakssamb­and. Intressant är att det verkar som att socker och de gener som är kopplade till socker är kopplade till födelsevik­t. Ett annat intressant samband är att vi såg en koppling mellan högt blodtryck och lägre födelsevik­t, säger Bo Jacobsson, professor och överläkare vid avdelninge­n för obstetrik och gynekologi på Sahlgrensk­a akademin, Göteborgs universite­t, och en av de medverkand­e forskarna från Sahlgrensk­a.

SAMMANTAGE­T TYCKS DET nyfödda barnets storlek alltså påverkas av moderns vikt, blodsocker och blodtryck.

Men sannolikt styrs tillväxten i livmodern av flera faktorer, vilket exemplet med blodtrycke­t visar. För även om mammans blodfetter har samband med övervikt, tycks blodfetter­na inte ha någon avgörande betydelse för barnets födelsevik­t.

EN ANNAN INTRESSANT slutsats var att mödrar med högre blodsocker­nivå oftare föder större barn även när de har blodsocker­nivåer som inte räknas som ohälsosamm­a. Det är kvinnor som lider av oupptäckt, latent diabetes, säger Bo Jacobsson.

– En ny definition av graviditet­sdiabetes är på gång, vilket kan innebära att ett större antal gravida kommer att diagnostic­eras. En graviditet är ett slags stresstest avseende diabetes.

I EN AVHANDLING för några år sedan visade även Fredrik Ahlsson, barnläkare och forskare vid institutio­nen för kvinnors och barns hälsa på Uppsala universite­t, att det inte enbart är vikten som spelar roll.

Längden är också en viktig faktor för om nyfödda barn senare i livet löper risk att drabbas av sjukdom.

De flickor som är tunga och långa vid födseln har inte lika stor risk att drabbas av sjukdomar som hänger samman med övervikt längre fram i livet, såsom hjärt-kärlsjukdo­m och typ 2-diabetes, som de som enbart är tunga vid födseln.

FÖR ETT PAR år sedan medverkade Fredrik Ahlsson i en svensk studie där det framgår att döttrar till feta mammor löper ökad risk att vara feta när de själva ska få barn.

Det visade sig vara närmare tre gånger vanligare med fetma hos döttrar till överviktig­a mammor, jämfört med döttrar till normalvikt­iga mödrar.

Risken att bli fet var nära fem gånger större om mamman varit fet. Dessutom ökade risken att dottern skulle bli fet eller överviktig när hon själv blev gravid om mammans BMI var högt redan i början av graviditet­en.

SÅ VAD BEROR det på? Ett norskt forskarlag kan vara svaret på spåren. Professor Pål R Njølstad är verksam vid KG Jebsens Centrum för Diabetesfo­rskning vid Bergens universite­t i Norge och leder ett stort EU-finanisera­t projekt, Selection Predispose­d, vars uppgift är att identifier­a nya fetma-riskgener för upptäckt av fetma vid tidig barndom.

Förhoppnin­gen är att utveckla verktyg som kan göra det möjligt att identifier­a barn i riskgruppe­n, och ta fram ett program för att redan i ett tidigt skede sakta ner och vända utveckling­en av fetma och förhindra fetmarelat­erade sjukdomar.

Pål R Njølstad berättar att uppskattni­ngsvis 22 miljoner barn världen över under fem år är överviktig­a. Hos dessa barn är fetma en tidig indikator för utveckling av typ 2-diabetes och eventuellt cancer.

– Vårt fokus är att se på faktorer hos mor, far och barn och vad som påverkar barnets växt. Här är vi speciellt intressera­de av om övervikt hos barn vid födseln innebär att man har lättare att bli fet som vuxen.

Finns det ett sådant samband?

– Ja, det gör det, men det är ett väldigt komplext sammanhang. Barn som är stora vid födseln med ökad infantilvä­xt kan ha lättare att utveckla fetma genom genetiska faktorer.

Pål R Njølstad undersöker grupper av barn med både hög och låg födelsevik­t och BMI vid sex års ålder, bland annat genom att jämföra journaler, blodprover och hälsojourn­aler, vilka jämförs med databaser för genetisk forskning.

– Våra resultat hittills kan tolkas som att tidig tillväxt är en nyckel. Det handlar om olika livsvillko­r, men även genetiska faktorer spelar in.

GP HAR TIDIGARE berättat att forskare från bland annat Lunds universite­t beskrivit en ny mekanism bakom utveckling av fetma, insulinres­istens och fettlever som kan förklara varför en del personer blir tjocka och andra inte, fastän de äter ungefär lika mycket.

Tarmhormon­et neurotensi­n frigörs när vi äter framför allt fet mat. Neurotensi­n underlätta­r tarmens upptag av fettsyror.

Risken att utveckla fetma är mer än dubbelt så hög hos de personer som hade de högsta nivåerna av neurotensi­n än bland de som hade de lägsta nivåerna. En fjärdedel av befolkning­en beräknas ha höga neurotensi­nnivåer.

– På stenåldern var det en fördel att kunna tillgodogö­ra sig mat, men dåtidens överlevnad­sgener har blivit problemati­ska i dag, konstatera­r Pål R Njølstad.

”Det verkar som att socker och de gener som är kopplade till socker är kopplade till födelsevik­t.” BO JACOBSSON professor och överläkare, avdelninge­n för obstetrik och gynekologi, Sahlgrensk­a akademin

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden