Göteborgs-Posten

Alexandra Zazzi

Alexandra Zazzi svarar på frågor om mat och recept.

- Mejla till mat@gp.se eller skriv till Konsumentr­edaktionen GP, 405 02 Göteborg.

”Jag är definitivt en av dem som älskar krabba. Både det goda smöret och rommen samt köttet.”

Hej Alexandra!

Nu är det härliga krabbtider!

Får man inte hummer i sina burar, så får man i alla fall med ganska stor säkerhet krabbor (inte mig emot). Men hur får man krabbklorn­a att sitta kvar på krabban när man kokar dom. Spelar ingen roll, kan man tycka, men det ser ju snyggare ut när man serverar en hel krabba med alla delar på plats! Tacksam för svar. Tack för en trevlig frågespalt. Med vänliga hälsningar Hans Carlson

Hej Hans,

Trevligt med krabba, bespottad av vissa och älskad av många. Jag är definitivt en av dem som älskar krabba. Både det goda smöret och rommen samt köttet. Att man sedan, som på många skaldjur, kan koka soppa på skalen är heller inte dumt. Själv brukar jag göra en crabchowde­r (tjock krämig soppa) med både köttet och buljong av skalen. Det passar ypperligt så här när kylan smyger sig på.

Nu till din fråga om klorna. Oftast ramlar de av om man kokar lite för våldsamt eller för länge. Det kan även beror på att man är lite oförsiktig när man plockar upp dem ur lagen. Man kan också binda dem med snöre (ej gummiband) för att hålla klorna på plats. Själv har jag inte haft något större problem med just detta, men jag hoppas ändå att mina svar reder ut dina problem. Skickar med mitt recept på lag samt på min crabchowde­r. Hoppas det smakar!

Lag

8–10 l vatten

2 flaskor lättöl, mörkt 12–15 stjälkar med dill, samt 6-8 dillkronor om möjligt

2 msk kummin, hel eller fänkålsfrö­n mm

4 dl grovsalt

1 msk socker

Lag till 3-4 krabbor åt gången. Gör gärna så här: Koka upp vatten i en rymlig kastrull, tänk på att krabborna skall få plats. Häll i övriga ingrediens­er till lagen. Låt koka upp igen. Lägg i krabborna och lägg på lock. Jag brukar ha ett tyngre, för litet lock (eller en tallrik) för att hindra dem att flyta upp. Små krabbor kan sjuda ca 15 minuter, större krabbor 20 minuter. Lyft ur och låt dem svalna. När du kokat alla krabbor, låt lagen svalna till ljummet, vänd i krondill och lägg i krabborna igen. Ställ in i kylskåpet eller utomhus om det inte är över 4-6 grader (eller minusgrade­r) och låt stå att dra i 12-24 timmar. Förvara i kylskåp fram till servering.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden