Göteborgs-Posten

Hon blir ny biskop

Nyheter: Susanne Rappman från Lindome blir Göteborgs stifts första kvinnliga biskop. ”Det känns fantastisk­t”, säger hon.

- JOHAN SUNDSTRÖM 031-62 40 00 johan.sundstrom@gp.se

Susanne Rappmann blir första kvinnliga biskop i Göteborgs stift efter att ha vunnit med över 68 procent av rösterna. Som ny biskop vill hon jobba med integratio­nsfrågor och en ökad dialog med lokalsamhä­llet.

Under gårdagens biskopsval stod det vid lunch klart att Susanne Rappmann från Lindome blir den första kvinnliga biskopen i Göteborgs stift någonsin. En stund efter beskedet togs hon emot med tårta och applåder på stiftkansl­iet i Göteborg.

– Nu är du vald biskop och vi vill hälsa dig varmt välkommen som den första kvinnliga biskopen i Göteborgs stift sedan skapelsens början, säger nuvarande biskop Per Eckerdal.

Efter fler applåder lämnar han över ordet till Susanne Rappmann.

– Det känns fantastisk­t. Jag känner bävan inför uppgiften som är stor och svår, men just nu ska jag leva på glädjen, säger Susanne Rappmann.

En av de stora frågorna som valet av biskop har handlat om är synen på samkönade äktenskap. Susanne Rappmanns huvudmotst­åndare Erik Johansson, som fick 29 procent av rösterna i det avgörande valet, är själv homosexuel­l men har valt att leva i celibat på grund av det. Han vill heller inte viga samkönade par.

Susanne Rappmann däremot säger ja till samkönade vigslar.

– Svenska kyrkan har fattat ett beslut i ett kyrkomöte att vi viger samkönade par, även

”Jag känner bävan inför uppgiften som är stor och svår”

SUSANNE RAPPMANN om man har rätt att tycka annorlunda. En biskop ska vara lojal mot ett kyrkomötes beslut, säger Susanne Rappmann.

Efter välkomstce­remonin berättar Susanne Rappmann att hon är lättad efter att ha fått beskedet från valresulta­tet. Men nu väntar en stor uppgift att vara biskop i ett stift som innefattar både storstad och landsbygd.

– Det finns stora geografisk­a och sociala spänningar mellan avfolkning­sbygd och växande städer. Vi måste möta varandras verklighet och prata med varandra, Susanne Rappmann. SOM BISKOP VILL hon fortsätta att jobba med integratio­nsfrågor och socialt arbete. Hon berättar även att hon under sina 25 år inom Göteborgs stift har sett en stor förändring.

– Det är fantastisk­t roligt att det blir en kvinnlig biskop i Göteborgs stift. När jag läste till präst blev väldigt få kvinnor prästvigda. Det är en enorm förändring som skett inom stiftet under mina år inom stiftet.

Den fjärde mars nästa år vigs Susanne Rappmann som biskop i Uppsala domkyrka av ärkebiskop Antje Jackelén.

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? NY BISKOP. ”Jag känner en bävan inför den stora uppgiften men just nu vill jag leva på glädjen”, säger Göteborgs nya biskop Susanne Rappman
Bild: JONAS LINDSTEDT NY BISKOP. ”Jag känner en bävan inför den stora uppgiften men just nu vill jag leva på glädjen”, säger Göteborgs nya biskop Susanne Rappman

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden