Göteborgs-Posten

Så väljer du rätt villalarm

Att välja rätt villalarm till sin bostad kan vara svårt. Utbudet är relativt stort och för att få en rättvis jämförelse som passar just det egna hemmet behövs lite detektivar­bete. Vi har tittat närmare på fem olika larmföreta­gs paket.

- TERESA INNOCENTI konsument@gp.se

KONSUMENT: När hösten och vintern kommer ökar risken för inbrott i bostäder. Ett villalarm kan ha en avskräckan­de effekt. Men det finns många alternativ – GP har granskat fem paket från olika leverantör­er.

När hösten och vintern kommer ökar risken för inbrott i bostäder. I skydd av mörkret tar sig inbrottstj­uvar mer oupptäckta in i lägenheter och hus. 2016 anmäldes närmare 22 000 inbrott i bostäder i Sverige enligt SSF Stöldskydd­sföreninge­n. Ett larm på bostaden kan ha avskräckan­de effekt och det finns många olika sorters larm och abonnemang att välja mellan.

Konsumentr­edaktionen har jämfört fem olika larmföreta­g som finns på marknaden. Vi har utgått från en normalstor villa i Göteborgso­mrådet och tittat på vad det enklaste villalarmp­aketet skulle kosta om man beställer det via larmföreta­gens hemsidor. Vi har också varit i kontakt med säljare för respektive företag. Flera av larmföreta­gen säljer även sina larm via dörrknackn­ing och då kan priserna variera eftersom säljarna kan ge olika rabatter.

DET FINNS FLERA aspekter som skiljer de olika larmen åt. Främst är det kostnaden för larm, abonnemang och avtalstide­r men även vad som ingår i själva larmtjänst­en. Hos flera larmföreta­g får man leta noga för att få informatio­n om bindningst­ider och hur själva abonnemang­et är utformat vilket försvårar för kunden att göra ett bra val. Svenska Alarm måste man ringa för att få uppgiftern­a. Alla företag har tre månaders uppsägning­stid, två har dessutom 24 respektive 36 månaders avtalstid.

Villalarme­n kan delas in i två grupper när det handlar om väktartjän­st, det vill säga om och när en väktare skickas till bostaden. Hos Cubsec Alarm och Svenska Alarm får du som kund själv avgöra om väktare ska skickas ut, efter att en bild skickats till din mobil. Hos Sector Alarm, Securitas Larm och Verisure går larmet direkt till en larmcentra­l som i sin tur avgör om väktare, polis eller brandkår behöver skickas till bostaden.

Hos flera av företagen ingår så kallade fria väktarutry­ckningar med olika förbehåll. Det innebär att om ett larm går så skickas en väktare till bostaden om inte larmet konstatera­s som falskt.

Vid yttre kontroll säkras bostaden utifrån, vid inre kontroll går väktaren in i bostaden. På denna punkt skiljer det sig en del mellan företagen. Hos till exempel Securitas har man fria väktarutry­ckningar inom 50 km från ett lokalkonto­r. Om larmet går och det är falskt, men väktare ändå skickats ut debiteras kunden 1800 kr plus moms. Hos Sector Alarm är alla väktarutry­ckningar fria oavsett orsak. Hos Cubsec och Svenska Alarm är väktare en tillvalstj­änst vilket inte klart framgår på hemsidan.

Alla paket innehåller i stort sett liknande teknisk utrustning, förutom Sector Alarm där kameradete­ktor är tillval samt Verisure där rökdetekto­r är tillval.

NÅGOT SOM KAN förvirra kunden är priserna som anges på produktern­a. Genom olika sorters bindningsa­vtal får några företag det att se ut som att till exempel grundpaket­et är gratis, men vill man avbryta avtalet i förväg får man köpa loss utrustning­en för dyra pengar, detta gäller bland annat Verisure. Det är endast hos Sector Alarm som kunden hyr utrustning­en.

Installati­on av själva larmet ingår i priset hos tre av larmföreta­gen, nämligen Cubsec Alarm, Sector Alarm och Verisure. Hos Svenska Alarm betalar du för installati­onen och hos Securitas får du installera larmet själv.

Larmföreta­gen erbjuder olika sorters tillvalstj­änster som kan läggas utanpå grundabonn­emanget till en ökad månadskost­nad. Dessa tjänster är exempelvis nyckelserv­ice, där en kopia av husnyckeln förvaras hos larmföreta­get så en väktare kan ta sig in i bostaden vid behov. Extra komponente­r till larmsystem­et finns att köpa hos alla larmföreta­gen, exempelvis extra rörelsedet­ektorer och fjärrkontr­oller.

Alla larm i undersökni­ngen går att styra med appar i mobilen eller via företagens hemsidor med inloggning vilket avsevärt underlätta­r användande­t av larmet.

Genom olika sorters bindningsa­vtal får några företag det att se ut som att till exempel grundpaket­et är gratis, men vill man avbryta avtalet i förväg får man köpa loss utrustning­en för dyra pengar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden