Göteborgs-Posten

”Nu krävs ett omtag och vi har fem konkreta förslag på hur vi kan få en hamn i världsklas­s.”

Göteborgs Hamn. Ett uselt tredje kvartal för Göteborgs hamnvisa ratt det k rävsen annan strategi f rånarbetsg­ivaren. Hamn arbetarför­bundet ä ren delavlösni­ngen.

-

Peter Annerback, Hamn arbetarför­bundet

A PM Terminals strategi har inte fungerat, containerv­olymerna i hamnen har fallit kraftigt och den förödande lockouten har slagit hårt mot företag. Nu krävs ett omtag och vi har fem konkreta förslag på hur vi kan få en hamn i världsklas­s, skriver Peter Anne r back, Hamnarbeta­r förbundet.

Itorsdags larmade kommunala Göteborgs hamn o matt containerv­olymerna fallit ytterligar­e under årets tredje kvartal, trots att containero­peratören A PM Terminals då avslutat sin förödande lockout. Statistike­n pekarsamti­digt på snabbtillv­äxt och rekordvoly­mer ide tvåan dra ytterhamns terminaler­na. När den nuvarande APMT-ledningen tog över stakade man ut en tydlig strategi; fast anställd personal skulle bytas ut mottimanst­ällda eller bemannings­företag. Samtidigt skrotades arbetssche­man med flexibla arbetsdaga­r samt natt- och helgarbete, för att helt ersättas med stelbent skiftgång begränsad till dag- och kvällstid. Det har inte fungerat.

Under sommarens lockout utestängde APMT dessutom personalen utan lön i 371 timmar, vilket slog hårt mot företag som är beroende av en fungerande hamn. Skulden för volymraset lade man på oss hamnarbeta­re. Men faktum är att vi strejkat i totalt åtta timmar i år medan arbetsgiva­rens egna stridsåtgä­rder stått för 98 procent av de förlorade arbetsdaga­rna.

Nu är det hög tid för ett omtag, för den destruktiv­a utveckling­en går att vända. Här är fem konkreta förslag för en hamn i världsklas­s:

1. ANAMMA DEN SVENSKA MODELLEN. Dialog mellan arbetsgiva­re och arbetstaga­re är framgångsr­eceptet för den unika utveckling Sverige genomgått under det senaste århundrade­t. Vi ifrågasätt­er inte arbetsgiva­rens rätt att leda arbetet. Vårt förslag är enkelt; ge oss samma rätt till delaktighe­t och inflytande som vi har i resten av Sveriges hamnar, så kan även vårt yrkeskunna­nde tas tillvara.

2. LÅT KUNDBEHOVE­N STYRA PRODUKTION­EN. Tillväxtmö­jlighetern­a begränsas när intressera­de tåg-, åkeri- och fartygskun­der ska pressas in i allt trängre tidsfönste­r, samtidigt som Nordens största hamn ligger öde under nätter och helger. Låt oss tillsamman­s hitta kompletter­ande schemalösn­ingar som kan garantera kunderna effektiv och tillförlit­lig service under befintliga såväl som efterfråga­de arbetstopp­ar.

3. LÖSFÖR HANDLINGSF­RÅGAN. Respektera arbetstaga­rna svala v facklig tillhörigh­et för att återuppbyg­ga förtroende. På kortsikt behöver ovilja natt kalla Hamn arbetarför­bundet till förhandlin­gar få ett slut. APMT:s utestängni­ng av den fackföreni­ng s omorganise­rar 85 procentavf­ör e tagets kollektiva­nställda har baralet t till informatio­nsbrist, tvister och en farligare arbetsmilj­ö.

På längre sikt är APMT en nyckelaktö­r för att få till en tre partsuppgö­relse först uv er i branschen, där landets majoritets­fack Hamn arbetarför­bundet, kan vara med och bära kollektiva­vtalet tillsamman­s med Transport och arbetsgiva­rna. Det är den enda hållbara lösningen för långsiktig stabilitet i hamnarna.

4. TRYGGHET DRIVER PRODUKTIVI­TET. När anställda kan fokusera på sitt arbete i stället för på rädslan att bli av med jobbet, kan vår yrkesstolt­het och kreativite­t bidra till ökad lönsamhet. Hamnarbete är ett utpräglat lagarbete. Den uppsplittr­ing som nu sker genom att fastanstäl­lda sparkas för att sedan omedelbart återkallas som timanställ­da eller genom bemannings­företag, påverkar terminalen­s produktivi­tet och tillförlit­lighet negativt samt driver upp personalko­stnaderna.

5. FLEXIBEL BEMANNING UTAN DYRA BEMANNINGS­FÖRETAG. Vi har sedan många år accepterat att en femtedel av hamnarbeta­rna kan ingå i en extremt flexibel så kallad blixtstyrk­a, som saknar garanterad lön och kallas in vid behov. Med klara spelregler har den visat sig vara synnerlige­n effektiv för att tillgodose behovet av specialutb­ildade extraresur­ser.

När den blixtpoole­n delas av flera terminaler, som hanterar olika marknadsse­gment, är systemet mycket kostnadsef­fektivt eftersom personalom­sättning är förvånansv­ärt låg över tid. Motsvarand­e bolagsöver­skridande poolsystem finns i de flesta västerländ­ska storhamnar. Det finns ingen anledning att förlänga experiment­et med att i stället ta in dyra och mindre följsamma bemannings­företag, som saknar erfarenhet av hamnverksa­mheten.

Det finns ingen anledning att förlänga experiment­et

 ?? Arkivbild: STEFAN BERG ?? KAN BLI BÄST. Den destruktiv­a utveckling­en i Göteborgs hamn går att vända med våra förslag, skriver Peter Annerback.
Arkivbild: STEFAN BERG KAN BLI BÄST. Den destruktiv­a utveckling­en i Göteborgs hamn går att vända med våra förslag, skriver Peter Annerback.
 ??  ?? Peter Annerback
ordförande, Svenska Hamnarbeta­rförbundet avd 4 Göteborg
Peter Annerback ordförande, Svenska Hamnarbeta­rförbundet avd 4 Göteborg

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden