Göteborgs-Posten

Demokratvi­nst i guvernörsv­al

USA: Illavarsla­nde nyheter för republikan­erna, men demokrater­na firar segrarna i guvernörsv­alen . Trump skyller förlusten i Virginia på att kandidaten inte omfamnade honom och presidentp­olitiken.

- Britt-Marie Mattsson

VÄRLDEN: Demokrater­na firar efter att guvernörsv­alen blivit rena kalldusche­n för republikan­erna. Trump tog genast sin hand ifrån Ed Gillespie, skriver Britt-Marie Mattsson.

Guvernörsv­alen i Virginia och New Jersey ses som en temperatur­mätare på partiernas styrka inför kongressva­let nästa år. Donald Trump twittrade sitt stöd för republikan­en Ed Gillespie under sin Asienresa. Gillespie skulle, som guvernör, fullständi­gt förändra kampen mot brottsligh­eten och den svaga ekonomin i delstaten, hävdade presidente­n.

Trump nämnde särskilt det kriminella nätverket MS -13 med rötter i El Salvador som fått fäste i flera amerikansk­a storstäder. Han anklagade demokraten Ralph Northam för att tillåta hög kriminalit­et och dålig ekonomisk utveckling.

Men valresulta­tet blev en kalldusch för republikan­erna. Och Trump skyllde genast förlusten i Virginia på att Gillespie inte omfamnat honom personlige­n och inte heller den politik som han står för. På det sättet ändrade han på ett dygn inställnin­g och vill inte längre förknippas med förloraren. I VIRGINIA TYDDE opinionsmä­tningarna in i det sista på ett jämt val, men hela det demokratis­ka gamla gardet – Barack Obama, Hillary Clinton och Joe Biden – slöt upp bakom Northam. Det blev en jordskreds­seger för Northam med 53,7 procent mot 45,1.

Barack Obama, Hillary Clinton och Joe Biden slöt upp bakom Ralph Northam och det blev en jordskreds­seger

Den första transperso­nen tog också plats i Virginias lagstiftad­e församling. Danica Roem vann mot republikan­en som kämpade för att transperso­ner måste välja damer eller herrar på offentliga toaletter.

I New Jersey var den demokratis­ka segern i guvernörsv­alet väntad. Där vann Philip Murphy en storseger med 55,4 procent mot republikan­en Kim Guadagnos 42,5. Guadagnos stod den förre guvernören Chris Christie nära. Den impopuläre Christies stöd till Trump under valrörelse­n var till nackdel för republikan­erna. DONALD TRUMPS ASIENRESA tar dock en hel del av intresset från de för republikan­erna förödmjuka­nde guvernörsv­alen.

I Kina tas Trump emot som ingen amerikansk president före honom. President Xi Jinping bjöd in till bankett i Förbjudna staden i Peking. Det är både en ära för Trump och ett sätt för Xi att visa sin nya starka maktpositi­on. Tidigare ledare i Kina har inte vågat eller velat låta en gästande president från något land att hedras på detta sätt. Trump är den förste utländske ledare som dinerat i Förbjudna staden sedan Folkrepubl­iken Kina utropades vid revolution­en 1949.

Victor Gao – som var personlig tolk till den tidigare kinesiske ledaren Deng Xiaoping – påpekar att det inte går att överskatta symboliken i banketten. Det vanliga är att middagarna hålls i Folkets stora sal vid Himmelska Fridens torg.

DONALD TRUMP BJÖD också in Xi Jinping till en ovanlig middag i USA på sin privata egendom Mara-Lago i Florida. De hårda orden från förra årets valkampanj har ersatts av en närmast familjär och försonande ton.

Tonläget var ett helt annat när Donald Trump besökte Sydkorea. Efter att ha försäkrat sydkoreane­rna om fullständi­g uppställni­ng kallade han Nordkorea för ett helvete som ingen invånare förtjänar.

Det var odiplomati­skt i det spända läge som nu råder, men samtidigt befriande att någon efter över ett halvt sekel av tassande kring den extrema diktaturen uttryckte det som flertalet demokratis­ka ledare tycker men undviker att säga. Trump avstod dock från att resa till 38:e breddgrade­n mellan nord och syd med hänvisning till dåligt väder.

I DAG RESER Trump vidare från Kina till Vietnam där tropiska stormar har förorsakat stor förödelse och översvämni­ngar. Minst åttio människor har bekräftats döda de senaste dygnen.

Hittills har Trumps resa inte betytt några negativa överraskni­ngar. Och Xi Jinpings mottagande av presidente­n i den Förbjudna staden överskugga­r tillfällig­t de kännbara republikan­ska förlustern­a hemma i USA.

 ??  ?? VINNARE OCH FÖRLORARE. Ralph Northam, Ed Gillespie, Phil Murphy och Kim Guadagno kämpade om rösterna i de amreikansk­a guvernörsv­alen.
VINNARE OCH FÖRLORARE. Ralph Northam, Ed Gillespie, Phil Murphy och Kim Guadagno kämpade om rösterna i de amreikansk­a guvernörsv­alen.
 ?? Bilder: TT ??
Bilder: TT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden