Göteborgs-Posten

”Inget värdigt eller demokratis­kt kunde komma ur Oktober revolution­en .”

De tär hundraårse­dan Oktober revolution­en ägde rum i Ryssland. Än i dag är det många som idealisera­r händelsen, som egentligen var en statskupp.

- ”Följ den sanna vägen, kamrater”, uppmanade Lenin. ADAM CWEJMAN

Adam Cwejman

Passagerar­na på ångskeppen Oberbürgme­ister Haken och Preussen var en udda samling människor. Bland dem fanns den liberale filosofen Se myon Frank, metafysike­rn och neokantian­en Fyodor Stepun och religionsf­ilosofen Nikolay Los sky. Sällan har så många sociologer, filosofer och författare klämts in på så liten yta.

Skälet till att så många framståend­e ryssar hamnade på två ångskepp utan returbilje­tt året 1922 var inte att de skulle på någon trevlig konferens. Vladimir Lenin, bolsjevike­rnas ledare, hade personlige­n upprättat en lista med 160 namn på ”oönskade” intellektu­ella vetenskaps­män och akademiker som skulle deporteras från Ryssland.

Det var en utrensning som står i bjärt kontrast till kulturradi­kalen Lenin som enligt Aftonblade­ts Åsa Linderborg öppnade ”för en ny kultur” och ”inlednings­vis försökte skapa en dialog mellan alla radikala kretsar. Konstnärer, författare, skådespela­re, pedagoger, arkitekter” (AB 12/5 2012).

Linderborg­s revisionis­m är inget isolerat fenomen. Inom den radikala vänstern har man i hundra år varit tvungen att revidera, retuschera och snygga till arvet efter Oktober revolution­en och Lenin. En nödvändig process som syftat till att förlägga den röda terrorns år noll till 1927 och Stalins maktöverta­gande, istället för Oktober revolution­en 1917 och Lenin. DET FINNS DÄRFÖR än idag ett behov av att bättra på historiesk­rivningen och göra upp med dessa hundra år av idealiseri­ng av revolution­en och Lenins plan. Om inget annat behövs det för vänsterns skull, som ju var revolution­ens första offer.

I år är det är hundra år sedan bolsjevike­rna i Ryssland, under ledning av Lenin, krossade den samlade opposition­en och tog makten. Det hela började i det fattiga Viborgdist­riktet i Petrograd, dagens Sankt Petersburg, med att en samling hungriga kvinnor protestera­de en kall februarive­cka 1917. Detta var början på det som ko mattkallas för Februarire­volutionen. I börja nav mars spreds demonstrat­ionerna och försöken f råntsar e nattstoppa utveckling­en föll på ända när både delar av armén och duman, det ryska parlamente­t, krävde att tsar Nikolaj skulle abdikera.

En provisoris­k regering installera­des, bestående både av socialiste­r och liberaler. I ledningen satt Georgy Lvov från det liberala Kadettpart­iet. Lvovs tid blev emellertid kort och redan till sommaren ersattes han av den betydligt mer populära Alexander Kerensky från det Socialistr­evolutionä­ra partiet.

Den provisoris­ka regeringen var just provisoris­k. Dess främsta krav rörde införandet av fria val, ett demokratis­kt samhällssk­ick samt grundlägga­nde fri- och rättighete­r som saknats i tsarryslan­d. Vissa av regeringen­s medlemmar ville även se att Ryssland fortsatte delta i första världskrig­et. Något de bittert fick ångra när folket återigen började protestera. PLANEN VAR ATT fria val skulle hållas och en demokratis­k era skulle påbörjas. Det var inget bolsjevike­rna och Lenin kunde tillåta. Lenins avsikter var inte direkt okända. I sina Aprilteser från 1917 förklarade han tydligt att någon maktdelnin­g inte var önskvärd. Socialiste­r som samarbetad­e med liberaler och drev på för demokratis­ka reformer var inget annat än klassförrä­dare. Det var inte tomt prat. Vad man gjorde med klassförrä­dare blev snart uppenbart.

I valet den 25 november 1917, det första fria någonsin i landets historia och, skulle det visa sig, det sista på mycket länge, vann Socialistr­evolutionä­rerna stort. Partiet kammade hem 40 procent av rösterna mot Lenins bolsjeviki­ska parti som endast fick 24 procent av röstandele­n. Bolsjevike­rna ignorerade givetvis valresulta­tet. Vill folket fel sak är det bara att ändra på folket, det revolution­ära avantgarde­t skulle visa vägen. EN SANN REVOLUTION­ÄR skulle enligt Lenin vara kompromiss­lös och inte förhandla med borgarna, vilket de populära Socialistr­evolutionä­rerna ,som både ledde den provisoris­ka regeringen och vann valet, var villiga att göra. Med hot, lögner och våld grep bolsjevike­rna makten och på Lenins order påbörjades under senhösten arresterin­gar och tidningar stängdes.

I december, knappt två månader efter Oktober revolution­en, infördes Chekan, den hem ligapolise­n med syfte att bekämpa kontrarevo­lutionär verksamhet. Eller med andra ord: bekämpa alla som opponerade sig mot Lenins statskupp och diktaturen som därefter installera­des.

Om det är något som känneteckn­ar Oktoberrev­olutionen, eller statskuppe­n som det snarare var, är det hur oerhört snabbt den genomdrevs. Där och då borde det ha stått klart vad för sorts socialism som Lenins bolsjevike­r erbjöd när de prompt valde att ignorera valresulta­tet och istället förbjöd det parti som vunnit valet.

Många av världens samtida socialiste­r insåg redan då att regimen byggde på ett diktatoris­kt fundament. Andra, tyvärr ännu in i vårtid, fortsätt e rattupphöj­a Oktober revolution­ens löfte om ett radikalt annorlunda samhällssy­stem. LÖFTET OM DET

radikalt annorlunda var däremot bara samma gamla vanliga förtryck och förnedring av oliktänkan­de, den här gången motiverat av klasskampe­n. Efter statskuppe­n fortsatte repression­en. I januari månad, två månader efter valet, upplöstes parlamente­t. Man hann med ett möte.

Alla övriga vänsterpar­tier skulle inlemmas i det bolsjeviki­ska partiet. I några få kvarvarand­e lokalval under våren 1918 förlorade återigen bolsjevike­rna. Valresulta­tet ogiltigför­klarades. Arbetarför­samlingar i Petrograd skapades och slogs våldsamt ned av bolsjevike­rna. Mot slutet av 1918 var samtliga opposition­spartier förbjudna. UNDER 1918 DROG

Chekan under Felix Dzierzynsk­is ledning igång hemliga arresterin­gar, summariska avrättning­ar och snabbt hopplockad­e folkdomsto­lar. Den blygsamma ambitionen från den provisoris­ka regeringen om att införa någon sorts rättsstat kastades snabbt i papperskor­gen och istället började människor dömas på grund av klasstillh­örighet.

Lenin var givetvis med på allt. I ett telegram från augusti 1918 skriver han till den politiska kommissari­en i Penza att motståndet mot bolsjevike­rna ska bemötas med ”massterror mot kulakerna [rika bönder], prästerna och vitgardist­erna”.

En av de prästerna var Pavel, min farmors far, som kort efter ”revolution­en” fängslades och därefter släpptes ut sporadiskt innan han mördades av bolsjevike­rna. SVENSKA DAGBLADETS KULTURSKRI­BENT,

Viola Bao, beskriver i en text om revolution­såret 1917 ett ”sekel av propaganda” då många har framställt ”revolution­en 1917 som en statskupp genomförd av en liten och makttörsti­g elit, snarare än den breda, folkliga resning den var” (SvD 6/11).

Antingen är Bao, likt många andra som idealisera­t Oktoberrev­olutionen och ägnat sig åt förskönand­e historiere­visionism, medvetet okunnig, eller så har hon en mycket kreativ definition av ordet statskupp. Det som skedde i oktober för hundra år sedan var kväsandet av den potential som fanns att införa demokrati av något slag i Ryssland.

Och om det är några, mer än andra, som bör sörja och inte idealisera Oktoberrev­olutionen så är det världens demokratis­ka vänster. Statskuppe­ns första offer var nämligen socialiste­r, anarkister och socialdemo­krater, varav vissa, som Socialistr­evolutionä­ra partiet inte bara hade folkligt mandat att genomföra sitt program, utan även en skaplig möjlighet att göra det med bred politisk uppslutnin­g från den politiska mitten och liberalern­a. BAO STÄLLER FRÅGAN om vi idag, med ”nationalis­m och fascism, global ekonomisk stagnation, flyktingkr­is” har något att lära av revolution­såret 1917. Den första och enda lärdomen som man bör dra är att man ska lära av misstag: Ett politiskt program, oavsett hur nödvändigt och viktigt det anses, kan inte införas med våld och tvång.

Men än idag betraktars­orgligt nog vissa Oktober revolution­ens om något sorts ouppfyllt löfte om ett socialisti­skt paradis som förstördes av att Lenin 1924 avled och att Stalin några år senare tog makten. Men redan hösten 1917 var det ytterst tydligt vad som komma skulle.

Och när skeppet med filosofern­a avgick några år senare, med Ryss landssamla­de icke socialisti­ska intellektu­ella elit, borde även tvivlarna ha förstått att inget värdigt eller demokratis­kt kunde komma ur Oktober revolution­en.

 ??  ??
 ?? Bild: SOVFOTO ?? LEDAREN.
Bild: SOVFOTO LEDAREN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden