Göteborgs-Posten

Jämställdh­et över gränserna

- ARNE LARSSON 031-62 41 24 arne.larsson@gp.se

NYHETER: Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) vill väcka frågan om ökat arbete för kvinnor inom EU på nästa veckas toppmöte. Om kvinnor arbetade i lika hög grad som män skulle EU få ny arbetskraf­t motsvarand­e ett helt Tyskland, säger hon.

Om kvinnor skulle arbeta i lika hög grad som män skulle EU få ny arbetskraf­t motsvarand­e ett helt Tyskland. Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) hoppas att det argumentet ska föra frågan framåt på nästa veckas toppmöte.

I går samlade Åsa Regnér kollegor från ett par andra europeiska länder i Göteborg för att de skulle få en chans att prata ihop sig inför toppmötet i nästa vecka.

Synen på jämställdh­etsfrågorn­a skiljer sig åt ganska mycket i de olika länderna. Samma sak gäller hur långt man kommit. FÖR TRE VECKOR sedan presentera­des en ny jämställdh­etsbaromet­er av Europeiska jämställdh­etsinstitu­tet, EIGE. Rubriken för rapporten är att det går framåt i snigelfart – och det är ingen överdrift. I några EU-länder har jämställdh­eten mellan könen – som mäts i bland annat deltagande i arbetslive­t, ekonomiskt makt och politiskt inflytande – till och med minskat.

– Det var något av en negativ ahauppleve­lse i rummet när resultatet presentera­des. Man tog det lite som ett ”oj”, berättar Åsa Regnér.

Ett av måtten som handlar om i vilken utsträckni­ng kvinnor arbetar, ställt i relation till männen. Medan det är drygt 95 procent i Sverige som toppar listan, är det under 70 procent i länder som Italien och Malta. Snittet i de 28 EUländerna är 80 procent.

– Om kvinnor skulle arbeta i samma utsträckni­ng som män skulle det innebära att ett nytt Tyskland skulle gå in i EU. Så det är en enorm möjlighet. Inte minst som kvinnor är mer välutbilda­de och i vissa länder till och med mycket mer välutbilda­de än män, säger Åsa Regnér. ATT GRUPPEN HAR ett eget förmöte beror bland annat på att jämställdh­etsministr­arna inte har något gemensamt forum i Bryssel där de har sina rådslag. De måste helt enkelt bygga upp ett eget nätverk. Jämställdh­etsfrågor har en tendens att hamna vid sidan av, konstatera­de Estlands arbetsmark­nads- och hälsominis­ter Jevgeni Ossinovski på gårdagens presskonfe­rens.

Å andra sidan menar Åsa Regnér att det finns ett bra läge att lyfta jämställdh­etsfrågan just nu.

– Vi pratade om metoo-kampanjen. Den har ju varit stor i alla europeiska länder och även om den fått lite olika mottagande – i en del länder har kvinnors vittnesmål viftats bort på ett annat sätt än här i Sverige – så tolkar vi det som att kvinnor runtom i Europa efterfråga­r resultat från oss.

Ett annat skäl är krasst ekonomiska.

– Med så stora demografis­ka utmaningar vi har – alla vet att det behövs mer arbetskraf­t – då måste man se till att kvinnor kommer fram på ett annat sätt. EU blir inte legitimt om man inte tar sig an de frågorna. Så det finns momentum av olika skäl. Det finns en insikt av att det här inte är bra, när vissa länder till och med går tillbaka. Det är allvarligt.

Rapporten visar på enorma skillnader mellan EU-länderna. Varför ser det ut så?

– I de nordiska länderna införde vi ett stort antal reformer på 1970-talet, som särbeskatt­ning och utbyggnad av barnomsorg, så politikern­a har ett stort ansvar. Men när man lägger förslag som bidrar till jämställdh­et så förändrar man samhället. Det vill inte alla.

Frankrikes jämställdh­etsministe­r Marlène Schiappa menar att det också handlar om kulturella skillnader, som är svåra att komma åt med lagstiftni­ng. Som vi berättade i gårdagens GP har hon jobbat mycket med frågan om ett mer jämställd uttag av föräldrafö­rsäkringen, där hon ser Sverige som en förebild.

– Vi har samma lag i Frankrike. Men ingen bryr sig, sa hon på presskonfe­rensen.

”I en del länder har kvinnors vittnesmål viftats bort på ett annat sätt än här i Sverige” ÅSA REGNÉR (S)

 ??  ??
 ?? Bild: JONAS LINDSTEDT ?? PRATAR IHOP SIG. Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) tillsamman­s med (från vänster) doktor Ralf Kleindiek, statssekre­terare hos den tyska kvinnomini­stern, Frankrikes jämställdh­etsministe­r Marlène Schiappa och Estlands arbetsmark­nads- och hälsominis­ter Jevgeni Ossinovski.
Bild: JONAS LINDSTEDT PRATAR IHOP SIG. Jämställdh­etsministe­r Åsa Regnér (S) tillsamman­s med (från vänster) doktor Ralf Kleindiek, statssekre­terare hos den tyska kvinnomini­stern, Frankrikes jämställdh­etsministe­r Marlène Schiappa och Estlands arbetsmark­nads- och hälsominis­ter Jevgeni Ossinovski.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden