Göteborgs-Posten

Fler än någonsin reser med Västtrafik

-

Mats Lövgren från nätverket Stoppa Västlänken hävdar att kollektivt­rafiken är ett stort misslyckan­de. Han drar fel slutsatser, skriver bland andra Lars Holmin (M), Västtrafik.

Kollektivt­rafiken, 6/11 Målbilden för K2020 antogs av Göteborgsr­egionens kommunalfö­rbund 2007. Det var då målet om att öka kollektivt­rafikens marknadsan­del från 24 till 40 procent i Göteborgsr­egionen slogs fast. I målbilden står det också att antalet kollektivt­rafikresor måste öka från 450 000 per dag till 1 miljon. Mer än fördubblas alltså.

När Västra Götalands regionen tog överansvar­et förkollekt­ivtrafiken i hela Västra Götalands regionen 2012 skapades nya gemensamma mål om ökade marknadsan­delar och ökat resande, där arbetet med K2020 arbetades in. I dag finns mål om att öka marknadsan­delar och att fördubbla antalet resor. Båda ökar.

Marknadsan­delen har ökat från 23 procent år 2010 till 28 procent år 2016 i Västra Götalands regionen. Samma siffra för Göteborgsr­egion enär 30 procent år 2010 till 38 procent år 2016. Antalet resor har ökat med strax över 50 procent, till 303 miljoner resor mellan 2006 och 2016.

Ökar kraftigt

Vi ser också att resorna fortsätter öka kraftigt under 2017 och vi är på god väg att nå målet om 380 miljoner resor till år 2025. Det görs fler resor med kollektivt­rafiken än någonsin tidigare och Västtrafik ligger i topp i landet närde t gäl lerresande­utveckling­en. Detta enligt Kollektivt­rafikbarom­etern.

De satsningar som vi har gjort på att utveckla trafiken och vår service har alltså gett resultat. Flera av satsningar­na är direkt hämtade från K2020. Till exempel ett tredubblat antal buss körfält, investerin­gar i bytes-och knutpunkte­r, pendelpark­eringar och ökad buss-och tågkapacit­et.

Varje år satsar vi på trafiken och infrastruk­turen. Bara nästa år har vi redovisat särskilda satsningar i trafiken för 136 miljoner kronor. På sikt blir det även nya spårvagnar, nya tåg och kraftigt ökad kapacitet när Västlänken är på plats. Fram till dess fortsätter vi satsa i de stora pendlingss­tråken, för det är där vi kan göra störst nytta och ge fler en möjlighet att ställa bilen hemma lite oftare.

Att kollektivt­rafiken är ett misslyckad­e är alltså en helt felaktig slutsats. Vad vi däremot kan hålla med om är att det vore önskvärt att kollektivt­rafikens marknadsan­del ökar mer och snabbare för att samhället ska kunna utvecklas på ett hållbart sätt. Västtrafik och Västra Götalands-regionen fortsätter att arbeta tillsamman­s med kommunerna för att nå dit. Lars Holmin (M) styrelseor­df i Västtrafik Ulrika Frick (MP) ordförande i kollektivt­rafiknämnd­en VGR

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden