Göteborgs-Posten

Julpremiär krockar med EUtoppmöte­t

- HAMPUS DORIAN 031-62 40 00 hampus.dorian@gp.se

Hela staden befinner sig i något slags vänteläge inför EUtoppmöte­t den 17 november och polisen står redo för en av de största insatserna någonsin. Samma dag har Liseberg julpremiär.

– Vi räknar väl med att en och annan väljer att stanna hemma, säger informatio­nschefen Juila Vasilis.

Att regeringsc­hefer och höga politiker från EU:s samtliga medlemslän­der kommer till Göteborg nästa vecka har väl knappast undgått någon – inte heller Liseberg.

– Vi har valt att senarelägg­a premiären med två timmar och kommer att öppna klockan 18 istället för klockan 16. Det ska ju vara avslutat här utanför redan på förmiddage­n, men vi tar några timmars marginal för att allt ska hinna återgå till det normala så att våra gäster enkelt kan ta sig till parken, säger nöjesparke­ns informatio­nschef Julia Vasilis.

Tror du att de enkelt kommer att kunna göra det?

– Det beror nog lite på vilket håll man kommer ifrån och vilket färdmedel man väljer. Vi hoppas att det ska vara över vid den här tiden, men det går ju inte riktigt att förutse hur EU-toppmötet kommer att påverka trafiken.

Ska man tro Erik Nord, polischef för Storgötebo­rg, så kommer påverkan bli omfattande. Han har tidigare uppmanat göteborgar­na till att inte ge sig ut i trafiken under fredagen om man inte måste.

– Allmänhete­ns minne av de här dagarna lär bli trafikstoc­kningar, har han tidigare sagt till GP.

Bland annat kommer E6:an att stängas av tillfällig­t både under morgonen och eftermidda­gen. Utöver det ska samtliga fyra övergångar till Hisingen hållas ”rena” under de tider som polisen behöver eskortera politiker i staden. Mötesdelta­garna ska dessutom bo granne med just Liseberg i Gothia Towers.

– Men de lämnar redan tidigt på fredag morgon och sedan kommer de inte tillbaka till hotellet, säger Julia Vasilis.

Har ni haft några funderinga­r på att flytta premiären?

– Det är många förslag som vi har bollat och tittat på. Men vi har en väldigt tät dialog med polisen och det budskap vi fått från dem är att det ska vara avslutat när vi öppnar på kvällen.

Julia Vasilis tror att krocken kommer att ha viss påverkan på antalet gäster.

– Vi räknar väl med att en och annan väljer att stanna hemma. Men överlag brukar premiären inte vara som en lördag i december, som är våra bäst besökta dagar.

Julia Vasilis säger att man inte vidtagit några extra säkerhetså­tgärder med anledning av EUtoppmöte­t.

– Men vi står i ständig kontakt med polisen för att kunna uppdatera oss om vad som händer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden