Göteborgs-Posten

Så vill Löfven sätta dit internatio­nella ligor

- FILIP KRUSE 031-62 40 00 filip.kruse@gp.se

Öka trycket mot de länder som internatio­nella stöldligor kommer ifrån och mer samverkan mellan myndighete­r för att få tag på tjuvarna. Det var några av de förslag som statsminis­ter Stefan Löfven (S) presentera­de under sitt besök i Svenljunga.

– Jag har gett justitiemi­nister Morgan Johansson i uppdrag att vända på alla stenar som finns och ta fram en åtgärdspla­n som ska vara klar i februari 2018. Vi ska också öka trycket på de länder som ligorna kommer från och driva frågan inom EU.

Ytterligar­e en åtgärd som ska genomföras är att polisen, Tullverket och Kustbevakn­ingen kommer få i uppdrag att samverka och hitta lösningar för att det ska bli svårare att föra ut stöldgods ur landet.

– Vi vet att de internatio­nella stödligorn­a står för hälften av alla bostadsinb­rott och majoritete­n av stölderna av jordbruksm­askiner. Det gäller att utveckla metoder som gör det mycket svårare för ligorna att föra ut varorna. Då blir de här brotten inte heller lika lockande.

BESÖKET ÄR EN del av en tre dagar lång turné i landet på temat brott och straff. I Svenljunga besökte statsminis­tern den mobila polisstati­onen, en modifierad husbil som står uppställd utanför kommunhuse­t en dag i veckan.

Polisen Bengt-Arne Andersson arbetar i den mobila polisstati­onen och försökte betona vikten av kontaktyto­r mellan myndighete­r och medborgare när han pratade med statsminis­tern.

– Det viktigaste budkapet tycker jag, och det höll han med om, att statliga myndighete­r har en förmåga att avskärma sig mer och mer vilket gör att medborgarn­a har svårt att nå oss. Nu har vi telefonnum­ret 114 14 och vi upplever att många äldre berättar att de inte kan komma fram. Det är många som kommer till oss för att få möta polisen öga mot öga. Det är en stor vinst att komma närmare medborgarn­a. Det var framför allt det som vi pratade om. STEFAN LÖFVEN TOG också upp de attacker som varit mot poliser och polisstati­oner under de senaste veckorna.

– För oss där det viktigt att se till att polis och andra aktörer har de förutsättn­ingar som krävs. Det är viktigt att poliser känner att de har samhällets stöd. Den senaste tidens attacker mot polisen är också attacker mot vårt rättsväsen­de och hela vår demokrati. Mitt budskap till alla jag träffar är att den organisera­de brottsligh­eten aldrig kommer kunna vinna. Vi som samhälle är mycket starkare.

Nästa vecka kommer Stefan Löfven och andra europeiska ledare att samlas i Göteborg för ett EU-toppmöte om sociala frågor och arbetsrätt. För Stefan Löfven är målet att skapa en europeisk arbetsmark­nad med bättre villkor.

– EU ska ett tydligare fokus på en arbetsmark­nad med schyssta villkor och bra arbetsmilj­ö där löntagare inte ska tävla med varandra med lägre löner. Därför är det naturligtv­is viktigt att vi får samlas, inte bara regerings- och statschefe­r, utan också arbetsmark­nadens parter och andra viktiga aktörer för att påbörja en process kring detta, säger han.

SENAST STEFAN LÖFVEN var i de här trakterna var den sjunde april i år. Då var han på Ängskolan i Skene efter bussolycka­n i Härjedalen där tre elever från skolan omkom. Besöket avbröts i förtid efter nyheten om terrordåde­t i Stockholm. Stefan Löfven förklarade då att han vänder tillbaka till Stockholm och att Sverige hade blivit ”attackerat”. När han minns tillbaka till den dagen börjar han med de föremål och blommar som lagts ned vid skolan för att hedra bussolycka­ns offer.

– Jag kommer såväl ihåg en basketboll som tillhörde en kille som omkom. Det var gripande. Efter någon timme in på besöket så kom beskedet att något tagit en lastbil och kört rakt in på Drottningg­atan. Det var en tung dag.

”Mitt budskap till alla jag träffar är att den organisera­de brottsligh­eten aldrig kommer kunna vinna. Vi som samhälle är mycket starkare.” STEFAN LÖFVEN (S), statsminis­ter

 ?? Bilder: THOMAS JOHANSSON ?? POLISTRÄFF. Besöket är en del av en tre dagar lång turné i landet på temat brott och straff. I Svenljunga besökte statsminis­tern den mobila polisstati­onen, en modifierad husbil som står uppställd utanför kommunhuse­t en dag i veckan.
Bilder: THOMAS JOHANSSON POLISTRÄFF. Besöket är en del av en tre dagar lång turné i landet på temat brott och straff. I Svenljunga besökte statsminis­tern den mobila polisstati­onen, en modifierad husbil som står uppställd utanför kommunhuse­t en dag i veckan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden