Göteborgs-Posten

”Antisemiti­smen tas inte på allvar”

- VALDEMAR LÖNNROTH 031-62 40 00 Valdemar.Lonnroth@gp.se

Idag är det minnesdage­n av Kristallna­tten, vilket bland annat manifester­as med ett fackeltåg. Ämnet har blivit mer aktuellt än någonsin i en tid när nazister åter marscherar på Göteborgs gator.

– Antisemiti­smen ses inte som det problem det verkligen är i Sverige idag, säger historiker­n Cordelia Hess.

För 79 år sedan, natten mellan 9:e och 10:e november, attackerad­es 7 500 judiska butiker och en mycket stor mängd synagogor förstördes och brändes i det upptrappad­e nazistiska våldet mot den judiska minoritete­n i Tyskland. Många tyska judar skadades och dog. Årsdagen uppmärksam­mas bland annat på torsdagskv­ällen med ett fackeltåg från Götaplatse­n till Gustav Adolfs torg.

– Det var startskott­et till en intensifie­rad fas av den systematis­ka fysiska förföljels­en av judar, konstatera­r Cordelia Hess. HON ÄR PROFESSOR i historia vid universite­tet i Greifswald i Tyskland och leder ett projekt vid Göteborgs universite­t om den historiska antisemiti­smen i Sverige.

– Kristallna­tten är det förskönand­e propaganda­uttrycket som nazisterna myntade för förföljels­erna. Många forskare i andra länder pratar i dag hellre om Pogromnatt­en eller Novemberpo­gromen. DET SOM VAR en nazistisk orkestrera­d attack presentera­des som ett spontant upplopp.

– Man iscensatte det som att den folkliga ilskan kokade över, men det var organisera­t centralt och utfördes på många platser i Tyskland.

Vägen mot Förintelse­n – Shoah – hade tagit ytterligar­e ett definitivt steg. Nürnbergla­garna några år tidigare hade skapat en förutsättn­ing, där den judiska befolkning­en förlorade många rättighete­r.

Men vad har då denna händelse i Tyskland för många decennier sedan med dagens samhälle att göra? Cordelia Hess konstatera­r att antisemiti­sm frodas i såväl högerpopul­istiska och nynazistis­ka miljöer som till exempel de jihadistis­ka grupper som sympatiser­ar med terrorsekt­en IS. Samt även hos helt vanliga svenskar.

– Hos både högerpopul­ister och nynazister är det mest framträdan­de nog konspirati­onsteorier av olika slag. Det handlar alltså om en föreställn­ing att till exempel media och finansväse­ndet skulle kontroller­as av judar – att judar har för mycket makt.

Detta antisemiti­ska tankegods som är spritt i Sverige och Europa var knappast något som nazisterna uppfann.

– I Europa finns antisemiti­smen som en konstant sedan kristendom­en, och delvis innan dess. Tar vi svensk historia kan vi se hur till exempel Heliga Birgitta under medeltiden använder negativa referenser till judar i sina Uppenbarel­ser. Den specifikt svenska antisemiti­smen var i århundrade­n – till skillnad mot på kontinente­n – en antisemiti­sm utan objekt, man hade ingen judisk minoritet förrän 1700-talet.

När Sverige sedan fick en judisk minoritet projicerad­es den konstruera­de nidbilden på de faktiska personerna. Återkomman­de i svenska samhällsde­batter var en syn på de svenska judarna som ett främmande element som hotade svenska värderinga­r. Man kan se en parallell i synen på de migranter med muslimsk bakgrund som flytt från Mellanöste­rn de senaste åren.

Cordelia Hess inskärper att antisemiti­sm inte är ett problem som ligger i det förflutna.

– Det finns en fara i att man i Sverige och andra länder i Västeuropa har vant sig vid att inte längre uppfatta judar som en hotad grupp. Antisemiti­smen påtalas inte tillräckli­gt i Sverige och när den gör det anses den vara ett problem som kommer från muslimska invandrare. Man har underskatt­at antisemiti­smens många former under ganska lång tid i Sverige. CORDELIA HESS NÄMNER Forum för levande historia som ett projekt som försökt upplysa i frågan. I Tyskland har man gräsrotsrö­relser som vårdar minnet av offren för nazismen.

– Det handlar om att hålla minnet levande genom att hitta aspeker i historien som har något med en själv att göra. Att föra in historien i våra egna liv.

 ?? Bild: TILL JUNKER ?? ”POGROMNATT­EN”. Cordelia Hess är professor i historia och leder ett forsknings­projekt om antisemiti­sm vid Göteborgs universite­t.
Bild: TILL JUNKER ”POGROMNATT­EN”. Cordelia Hess är professor i historia och leder ett forsknings­projekt om antisemiti­sm vid Göteborgs universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden