Göteborgs-Posten

Ölgrupp för tjejer gör succé på

-

Josefine Olsson tyckte att det saknades en plattform för ölintresse­rade tjejer som ville snacka öl, utan att bli ifrågasatt­a av män. Då tog hon initiativ till Facebookgr­uppen ”Ölgäris”.

Josefine jobbar själv för ett företag som importerar öl till Sverige. När hon jobbade under ”Stockholm beer & whiskey-festival” tidigare under hösten kände hon att det var för lite kvinnor ute på branschens festivaler och mässor.

– Jag är ju själv väldigt intressera­d och kände att det behövdes en plattform för tjejer som vill snacka öl, både intressera­de och ölproffs, som känner att man vill träffa och prata med andra som inte är män, säger Josefine Olsson.

Hon startade Facebookgr­uppen ”Ölgäris”, som efter bara någon månad har nästan 1 500 medlemmar. GRUPPEN ÄR SLUTEN och inläggen syns bara för de som är medlemmar. Målgruppen är tjejer och ickebinära, det vill säga folk som inte är män. Nyligen rörde gruppen upp känslor i en hembryggar­grupp på Facebook.

– Det blev väldigt infekterat med många arga och kränkta män. Diskussion­en fick stängas på grund av att den hade en väldigt otrevlig ton. Efter det har en del män försökt komma in i vår grupp för att förklara varför gruppen inte ska få finnas. JOSEFINES EGET ÖLINTRESSE började som för många andra. Hon testade lite spännande nya ölsorter i någon bar och började strax beställa hem flaskor som hon blev intressera­d av. En ölresa till Belgien gjorde att ett större ölintresse tog fart på allvar och hon började brygga hemma och ordna ölprovning­ar för sina kompisar. BRANSCHEN I SIG tycker hon är väldigt stöttande och många bryggare vill själva se mer tjejer som jobbar med öl. Däremot har hon som kvinna blivit ifrågasatt när hon har jobbat på ölmässor och liknande.

– Man får kontrollfr­ågor som personen egentligen

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden