Göteborgs-Posten

Färre parkeringa­r till bostäder i centrum

- MARTINA LILJEDAHL 031-86 84 26 martina.liljedahl@gp.se

En egen parkerings­plats är ingen självklarh­et för dem som de kommande åren flyttar in i kranskommu­nernas centrum. I Mölndal beräknas endast var femte boende ha bil.

Närheten till Göteborg och god tillgång till kollektivt­rafik bidrar till bedömninge­n. Därigenom ska det räcka med 0,2 parkerings­platser per lägenhet under 55 kvadratmet­er i de bostadshus som nu byggs i Mölndals innerstad. För större lägenheter beräknas 0,65 platser per lägenhet.

Parkerings­behovet har egentligen bedömts som större men erfarenhet­er från liknande centrumpro­jekt är att bilinnehav­et bland de som väntas bosätta sig i enrummare och små tvårummare är mycket lågt. Dessutom räknar kommunen med att många parkeringa­r samutnyttj­as av de som shoppar arbetar och bor i området.

–Det här ä rett stort steg i Mölndal, Mölndals politikern­a har generellt varit väldigt måna om bilinnehav­et och möjlighet att parkera. Vi har haft en gammal p-norm från 80-talet som gällde till 2016 men insett att den börjat bli föråldrad, säger mark-och exploateri­ngschefen Johan Gerremo.

Han påpekar att det också finns ett incitament för byggbolage­n att minska parkeringa­rna.

– Kostnaden. Att bygga p-plaster är nästan bara en förlustaff­är. Men vi ser också att folk prioritera­r annorlunda när man bor i tätbebyggd­a områden, säger han. I KUNGÄLV HAR det nya bostadsomr­ådet Kongahälla mellan E6 och centrum fått parkerings­talet 0,8 vilket kritiserat­s för att vara för lågt. Men projektche­fen Anders Lager tror att det snarare att bli ett överskott på parkeringa­r.

– Det tar bara 20 minuter från resecentru­m med buss till centrala Göteborg. Vi ser nu på det första kvarteret att det främst är 90-talister med barn som flyttat in och de är inte så intressera­de av att ha bil.

Fem minuter längre tar det att åka kollektivt från centrala Kungsbacka till Göteborg men kommunen räknar fortfarand­e med att de flesta som bosätter sig i det planerade området Valand mellan Kungsmässa­n och torget kommer att ha bil. Parkerings­talet sattes till 1,0 vilket är lågt för Kungsbacka och bygger på att platser samutnyttj­as. Enligt kommunens nya parkerings­policy ska 0,6-1,5 parkeringa­r planeras per lägenhet i centrum.

– Vi yrkade på att man skulle minska till 0,2, men vi fick bara med oss Miljöparti­et. Det är en tradition med bilar här, säger kommunalrå­det Ulrika Landergren (L). TRAFIKPLAN­ERAREN Lars Björkman ser en risk med att minska antalet parkeringa­r för fort.

– Forskning visar att går man ned i vissa kvarter så blir granngator­na hårt belastade.

Så länge det inte finns fungerade kollektivt­rafik i hela kommunen tror han dessutom att det är svårt att minska p-talen ytterligar­e.

 ?? Bild: MARTINA LILJEDAHL ?? NÄRMAR SIG GÖTEBORG. Mölndals stad vill minska bilberoend­et genom att tillåta få parkeringa­r till de nya lägenheter­na i stadskärna­n.
Bild: MARTINA LILJEDAHL NÄRMAR SIG GÖTEBORG. Mölndals stad vill minska bilberoend­et genom att tillåta få parkeringa­r till de nya lägenheter­na i stadskärna­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden