Göteborgs-Posten

Jagar ordentliga boenden för nyanlända

- LISA HENRICSON 031-86 84 24 lisa.henricson@gp.se

Kungsbacka kommun ska ta emot 200 nyanlända inom de närmaste månaderna. Nu pågår en intensiv jakt för att hitta ordentliga boenden, men sovsalar går troligtvis inte att undvika.

Som GP tidigare berättat ska Kungsbacka under 2017 skaffa fram boenden till 319 personer som fått uppehållst­illstånd och anvisats till kommunen. Hittills har ingen av dem som kommit i år behövt bo i sovsalar men nu är läget allt mer akut, enligt Karin Martinsson, integratio­nschef i Kungsbacka.

– Vi vill erbjuda värdiga boenden, men det är svårt att se hur vi ska kunna undvika sovsalar. Vi tittar på flera lokaler som vi kan anpassa till boenden. Jag kan inte säga specifikt vilka, men det kommer att bli klart inom kort.

Karin Martinsson har tidigare sagt att det kan handla om tomma lokaler, men även öppna förskolor, fritidslok­aler eller bygdegårda­r. KUNGSBACKA KOMMUN HAR tidigare vänt sig till Migrations­verket och vädjat om att få mer tid för att skaffa fram bostäder. Men Migrations­verket har gett tydliga besked om att kommunen inte kan få någon respit.

I vintras förlängdes tidsfriste­n under en period, men sedan i våras har kommuner återigen två månader på sig att ordna boende åt nyanlända.

I år har Kungsbacka tagit emot cirka 180 nyanlända med uppehållst­illstånd, varav 60 av dem anvisades under 2016. En del har fått modullägen­heter i Åsa och i Anneberg och en del har erbjudits s åkallad egenomgång­s boen den.

– Vi har också privatpers­oner som hyr ut och vi hoppas att det kan bli fler, säger Karin Martinsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden