Göteborgs-Posten

Stiftet vädjar för ensamkomma­nde

- EVALIS BJÖRK 031-62 43 93 evalis.bjork@gp.se

Omkring 1 000 unga ensamkomma­nde Göteborgs stift behöver någonstans att bo. Nu vädjar kyrkan till sina medlemmar att öppna sina hem för dem.

”Har du plats för en tonåring på din soffa en tid?” frågar Per Eckerdal, biskop i Göteborgs stift, och Eva Glemme, stiftsadju­nkt för migrations­frågor, i ett upprop från svenska kyrkan som skickades ut på tisdagen.

– Det finns i vårt stift många ensamkomma­nde ungdomar som varit i Sverige i cirka två år men nu fyllt 18 och då har inte längre kommunen ansvar för att ge dem ett boende. De behöver någonstans att sova. Vi hoppas att det ska finnas många som kan öppna sina hem för dessa ungdomar så att de inte måste flytta till stora asylboende­n för vuxna, skriver de.

Eva Glemme säger till GP att församling­arna i stiftet vittnar om att det finns ett stort behov av frivilliga familjehem. På många håll arbetar kyrkan med migrations­frågor och de möter dagligen unga som riskerar att bli av med sitt boende för att de fyller 18 år eller blivit åldersupps­krivna.

– Migrations­verkets gör sina utredninga­r och avslagen duggar tätt, säger hon. Kanske rör det sig om 1 000 personer i vårt stift som behöver någonstans att sova. Men det kan vara fler än så. Så det finns ett jättebehov, säger hon. ASYLBOENDE­NA, SOM DE ensamkomma­nde hänvisas till när de ska ha fyllt 18, är inte anpassade för unga och kan ligga långt från den plats där de hunnit rota sig. De flesta vill kunna gå kvar i sin skola, behålla sina nätverk och därmed sin trygghet, enligt Eva Glemme. Hon hoppas att uppropet ska bli en signal som gör att de som känt att de gärna vill bidra, nu verkligen gör slag i saken.

Borde inte det vara samhällets ansvar att ta hand om de unga?

– Absolut. Men när samhället inte tar det ansvaret får frivilligv­ärlden göra det. Vi måste hjälpas åt.

Hur ser du på risken att ni inger falska förhoppnin­gar?

– Många av de unga har en mycket realistisk­t syn på sin situation och vet vad som gäller. Du behöver behålla din trygghet även om du ska utvisas.

Frivilligo­rganisatio­nen Agape, som arbetar med stöd till ensamkomma­nde, hör till dem som varnar för en växande gatubarnsp­roblematik när ungdomar tvingas lämna boenden. Det är en oro som delas av Göteborgs stift.

– Snart är det vinter och kallt, därför är behovet brådskande, skriver Per Eckerdal och Eva Glemme.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden