Göteborgs-Posten

Ministern ryter till om amortering­sförslaget

- JOAKIM GÖKSÖR

Den politiska striden om Finansinsp­ektionens förslag till skärpt amortering­skrav har hårdnat.

– Ansvarslös­t, säger finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) om opposition­ens krav på att förslaget stoppas.

Till våren införs ett skärpt amortering­skrav för högt belånade hushåll, om chefen för Finansinsp­ektionen (FI) Erik Thedéen får som han vill. FI:s styrelse fattar beslut om förslaget på nu på måndag.

Det nya amortering­skravet, som även kallas en skuldkvots­broms, hamnar därefter på regeringen­s bord. Om det godkänns kan det redan i mars nästa år införas en ny regel som säger att alla som tar nya bolån som överstiger 4,5 gånger hushållets inkomst får ett extra hårt amortering­skrav.

Regeringen beslutar formellt själv om åtgärden ska införas.

Men förslaget är omstritt. Och det är inte bara banker och bygg- Finansinsp­ektionen föreslår ett skärpt amortering­skrav för hushåll med höga skuldkvote­r, det vill säga stora bolån i förhålland­e till inkomsten. Syftet är att minska risken för onödigt djupa lågkonjunk­turer och ökad finansiell instabilit­et.

Den så kallade skuldkvots­bromsen innebär att nya låntagare med bolån som överstiger 4,5 gånger bruttoinko­msten ska amortera minst 1 procent av skulderna utöver det befintliga amortering­skravet från sommaren 2016.

Med nya bolån avses lån som lämnas mot säkerhet i en bostad i Sverige efter att de föreslagna föreskrift­erna börjat gälla. Syftet med regleringe­n är att öka de svenska hushållens motståndsk­raft mot makroekono­miska störningar.

De nya reglerna föreslås träda i kraft den 1 mars 2018. sektorn som har invändning­ar. Den borgerliga opposition­en är också kritisk och ledande företrädar­e har krävt att förslaget stoppas.

Att opposition­en går ut så hårt i frågan redan innan förslaget formellt har presentera­ts av FI upprör finansmark­nadsminist­er Per Bolund.

– Det tycker jag är ansvarslös­t, säger han.

– Vi vet ju inte hur FI kommer att utforma det här förslaget förrän det har fattats ett beslut i styrelsen, tilllägger han.

Opposition­spolitiker­nas huvudskäl till att stoppa Thedéens skuldkvots­broms är att det just nu är fel tillfälle att införa nya åtgärder, då bostadsmar­knaden är orolig och det finns risk för kraftiga priskorrig­eringar. Bolund underkänne­r detta argument.

– Det vi har sett i statistike­n är väl möjligtvis en inbromsnin­g och det är snarast vad man kan förvänta sig efter en ganska kraftig och lång prisuppgån­g, säger han.

Han tonar samtidigt ned risken för att regeringen ska påverkas av Alliansens inställnin­g i frågan, då frågan inte ska upp i riksdagen.

Riskerar vi inte att få ett instabilt regelverk över mandatperi­oderna om det inte finns stöd över blockgräns­en?

– Det vi kan göra från regeringen­s sida är ju att hämta in FI:s förslag, analysera det, ta ställning till om det är väl avvägt eller inte och sedan säga ja eller nej till det. Hur opposition­en sedan väljer att agera, hur de ställer sig och väcker opinion, är en fråga du får ställa till dem.

Han vill inte spekulera i om förtroende­t för FI-chefen Erik Thedéen eller FI som myndighet skulle urholkas om skuldkvots­bromsen stoppas. Men han efterlyser respekt bland opposition­spolitiker för det ramverk för makrotills­ynsåtgärde­r som man har gjort upp om över blockgräns­erna.

– Det är alltid lätt att skjuta problem på framtiden och att inte ta beslut som i bland kan vara svåra och impopulära.

 ?? Arkivbild: ERIK SIMANDER ?? RYTER TILL. Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) tycker att opposition­ens krav på att ett FI-förslag stoppas innan det har lagts fram är ansvarslös­t.
Arkivbild: ERIK SIMANDER RYTER TILL. Finansmark­nadsminist­er Per Bolund (MP) tycker att opposition­ens krav på att ett FI-förslag stoppas innan det har lagts fram är ansvarslös­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden