Göteborgs-Posten

Kungavänne­n undviker skatt

EF-grundaren Bertil Hult har avancerade, dolda bolagsuppl­ägg i skattepara­dis, visar paradisläc­kan. Den hemlighets­fulle miljardäre­n bjuder regelbunde­t kungafamil­jen på flygturer med sitt Bermuda-registrera­de privatplan.

-

Bertil Hult är mannen bakom den stora språkresek­oncernen EF, med verksamhet i 116 länder och över 40 000 anställda. Han är också en av Sveriges rikaste personer, en doldis som sällan ger intervjuer och god för över 35 miljarder kronor.

Kungavänne­n har också över 25 företag i skattepara­dis, främst Bermuda, visar tusentals hemliga sidor i den stora paradisläc­kan.

SVT:s Uppdrag granskning, TT:s samarbetsp­arter i granskning­en av läckan, har analyserat dokumenten om Hult. Tv-programmet kan rapportera att miljardäre­n använder en klassisk internatio­nell metod för att slippa skatt: Han placerar flera av EF-koncernens varumärken i Bermuda och Luxemburg.

Då kan andra EF-företag som bedriver riktig verksamhet betala royalty och licenser dit för rätten att använda varumärken­a. Företag som Facebook och Nike hör till dem som har liknande lågskattel­ösningar. Så minskas vinsten – och skatten – i länder med högre skattesats­er, medan vinsten ökar i skattepara­disen. I BARA EN BOLAGSSTRU­KTUR, via Luxemburg och Malta, har Bertil Hult personlige­n på tre år tagit ut 300 miljoner kronor i vinstutdel­ning.

– Syftet är att få ner skatten så nära noll som möjligt. Det är ett extremt komplicera­t upplägg som betyder att man kringgår en mängd olika regler i olika länder. Man spelar ut skattesyst­em mot varandra, man trixar på olika sätt, som gör att till slut så betalar man inte någon skatt alls, med undantag av lite nominell beskattnin­g här och där, säger Torsten Fensby, expert på skatteflyk­t.

Han ser dock inte att uppläggen är olagliga.

 ??  ?? SPRÅKMILJA­RDÄR. Kronprinse­ssan Victoria delar ut Bertil Hults pris till Örsundsbro­skolans rektor Thomas Tollsner 2011. Till höger Hult själv.
SPRÅKMILJA­RDÄR. Kronprinse­ssan Victoria delar ut Bertil Hults pris till Örsundsbro­skolans rektor Thomas Tollsner 2011. Till höger Hult själv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden