Göteborgs-Posten

Spårvagnsd­epå blir halv miljard dyrare

- HAMPUS DORIAN 031-62 40 00 hampus.dorian@gp.se

Just nu byggs en stor spårvagnsd­epå på Ringön som ska ge plats åt det växande antalet spårvagnar i staden. Nu visar det sig att kostnadska­lkylen inte håller – depån kan bli en halv miljard dyrare än beräknat.

Bygget påbörjades tidigare i år och kalkylen har enligt Trafikkont­oret ändrats flera gånger längs vägen, i den senaste beräknade man kostnaden till 1,2 miljarder kronor, enligt Göteborg Direkt.

– I dag är beräkninge­n att hela anläggning­en skulle kosta 1,7 miljarder, säger Hugo Lepik, projektled­are på trafikkont­oret, till tidningen.

Trafikkont­oret menar att den kraftiga kostnadsök­ningen i kalkylen beror på att man upptäckt att det är mer lera i marken på platsen än beräknat. Det har i sin tur dragit ut processen och lett till ökade kostnader.

Vem som ska betala de extra 500 miljonerna är för närvarande oklart. Beslutet ligger hos kommun- och regionstyr­elsen. Kostnadska­lkylen för den nya spårvagnsd­epån på Ringön kan bli en halv miljard dyrare än beräknat.

DYRT.

– Den första beräkninge­n var preliminär. Vi måste räkna igenom det ordentligt. Det blir högre än 1,2 men har inte landat på 1,7. Vi tittar på det nu, säger kommunstyr­elsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) till Göteborg Direkt.

Spårvagnsd­epån kommer att byggas i två etapper, varav den första redan är påbörjad. Det är den andra etappen, som omfattar uppställni­ngsplatser och bygge av verkstäder, som Hugo Lepik oroar sig för.

– Utifrån vårt perspektiv som levererar spårvagnsv­erksamhete­n till Västtrafik är det jättevikti­gt att få igång bygget, inte minst för att vi har nya vagnar på ingång under 2019. Det är en av anledninga­rna till att vi bygger depån, säger han.

Ann-Sofie Hermansson säger att frågan står högt på dagordning­en och hoppas kunna presentera en lösning ”snarast”.

 ?? Arkivbild: MAGNUS SUNDBERG ??
Arkivbild: MAGNUS SUNDBERG

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden