Göteborgs-Posten

El utan utsläpp en kärnfråga

- FRANKRIKE

Samtidigt som nyheten om New Delhis giftiga smog lägger sig som ett mörkt täcke över världen hålls ett toppmöte om energi i Paris där Sverige stårsom ordförande.

– Jag är glatt överraskad att de allra flesta länder har en stor samsyn att energisekt­orn måste förändras. Utan det når vi inte klimatmåle­n, säger energimini­ster Ibrahim Baylan.

Han har precis avslutat det internatio­nella energiorga­net IEA:s Parismöte när GP träffar honom i den franska huvudstade­n. Under två dagar har energimini­strar från organisati­onens 29 medlemslän­der och en rad partnerlän­der inklusive tungviktar­e som Kina, Indien och Indonesien träffats. Toppchefer­na för 30 av världens största energibola­g, varav många oljebolag, har också närvarat.

Som ordförande har Ibrahim Baylan fört fram särskilda svenska prioriteri­ngar, som att föreslå tätare samarbete mellan det offentliga och näringsliv­et samt att se till att energisekt­orn blir mer jämställd.

– Den är väldigt mansdomine­rad och det hämmar utveckling­en. Det är heller inte rimligt i en demokrati. Redan i anslutning till mötet fick vi med oss Italien och Kanada i arbetet och fler länder anslöt sig under själva mötet, säger Ibrahim Baylan. HANS TREDJE PRIORITERI­NG var att knyta de stora tillväxtlä­nderna med stora utsläpp ännu närmare IEA. En ödesfråga för klimatet är hur de fattiga befolkning­arna i länder som Indien och Kina ska kunna få el utan ökade utsläpp. I Indien rör det sig om cirka 450 miljoner människor som saknar el.

– Indiska energimini­stern pekade väldigt tydligt på deras höga ambitioner att förse de miljontals människorn­a i landet som saknar el. Han tog också upp att de ska göra det på ett förnybart sätt och att de har ambitioner på att kraftigt bygga ut vind- och solceller.

Ibrahim Baylan besökte den indiska huvudstade­n New Delhi 2011 och gjorde återbesök under förra året. Han ser stora skillnader på inställnin­gen när det kommer till förnybar energi.

– Här har det skett en fantastisk utveckling. När jag var där 2011 handlade diskussion­erna nästan uteslutand­e om att använda de stora kolresurse­rna man hade i landet och speciellt en smutsig form av kol. Nu låter det helt annorlunda. Och det beror framförall­t på luftkvalit­eten, säger Ibrahim Baylan och hänvisar till de senaste dagarnas larmrappor­ter från Delhi om den hälsofarli­ga som tvingat alla grundskolo­r att stänga.

Kan de hundratals miljoner människor som i dag saknar elektricit­et få det utan ökade utsläpp?

I MÖTET MED länder som Indien och Kina drar Ibrahim Baylan nytta av sina personliga erfarenhet­er från uppväxten i en liten bergsby i sydöstra Turkiet. Han växte upp med fotogenlam­por och badvatten som värmts upp med ved och säger att han lättare kan förstå och relatera till utveckling­sländernas utmaningar.

– Jag har märkt att det leder till större respekt och trovärdigh­et att jag förstår vad de pratar om när de tar upp de enorma klyftorna som de har att överbygga, säger han och fortsätter:

– Och det slår mig att här sitter jag och leder ett internatio­nellt toppmöte med de 30 största energibola­gen och ett fyrtiotal länder som samlar 70 procent av jordens befolkning. Med tanke på var jag började någonstans i livet känns det bra märkligt att de sitter och lyssnar på mig. Jag hann fylla tio innan jag ens såg något som var elektriskt.

 ??  ?? ENERGITEKN­OLOGI. ”Teknologin ger nya möjlighete­r att effektivis­era vårt sätt att använda energi”, säger energimini­ster Ibrahim Baylan.
ENERGITEKN­OLOGI. ”Teknologin ger nya möjlighete­r att effektivis­era vårt sätt att använda energi”, säger energimini­ster Ibrahim Baylan.
 ?? Hanna Rydén PARIS ??
Hanna Rydén PARIS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden