Göteborgs-Posten

Vittnesmål om fasansfull tortyr

-

De hölls inlåsta i veckor i tortyrrum där de blev slagna med järnrör, brännmärkt­es och våldtogs. Över 50 tamilska män vittnar om att de blivit bortförda och torterade i Sri Lanka.

Den tolfte dagen sedan han blev bortfört var den värsta, berättar en av männen – vittne nummer 203. Han blev då fastspänd på en brits och fick en bensindräk­t påse över huvudet som fick honom att tappa medvetande­t. När han vaknade befann han sig i tortyrrumm­et. Där misshandla­des han tills hans fotsulor var söndertras­ade.

– Efter alla slag tog smärtan över. Men det som hemsöker mig är den sexuella tortyren, säger han. EN ANNAN MAN berättar att skriken som ekade i väggarna var något fångarna tvingades vänja sig vid.

– Det gjorde oss oerhört rädda första dagen, men sedan blev vi vana eftersom vi hörde skrik hela tiden.

Männen berättar sina historier för nyhetsbyrå­n AP och de visar upp stora ärr på ben, bröst och ryggar. Det är män från den tamilska minoritete­n som flytt Sri Lanka och nu söker asyl i Europa. DE HAR ANKLAGATS för att tillhöra och försöka återuppliv­a rebellgrup­pen de tamilska tigrarna. Det är åtta år sedan landets armé besegrade rebellgrup­pen och inbördeskr­iget tog slut, men tortyren rapportera­s ha ■ Sri Lankas blodiga inbördeskr­ig tog slut i maj 2009. Då besegrades rebellgrup­pen de tamilska tigrarna (LTTE) i en våldsam arméoffens­iv.

■ Gruppen ville utropa en egen stat i norr och öster för den tamilska befolkning­sgruppen som upplevde – och fortfarand­e upplever – sig som diskrimine­rad.

■ Det långa kriget slutade efter 26 år, men rapporter talar om fortsatta mönster av grova kränkninga­r, både från regeringss­idan och från rebellgrup­pen.

■ Mellan 80 000 och

100 000 människor dödades i inbördeskr­iget. inträffat från början av 2016 till åtminstone i juli i år.

Lankesiska myndighete­r nekar till anklagelse­rna som främst riktats mot en brottsutre­dningsenhe­t inom polisen och armén.

– Armén var inte inblandad och därmed är jag säker på att polisen inte var inblandad heller, säger arméchefen Mahesh Senanayake. FLERA AV MÄNNEN har utsatts för våldtäkt, ibland med pinnar invirade i taggtråd. I Sri Lanka är det totalförbj­udet med homosexual­itet och våldtäkt innebär ett socialt stigma. Ändå väljer de att berätta.

– Jag vill att världen ska veta vad som händer i Sri Lanka, säger 22-åriga #205.

– Kriget mot tamilerna är inte över.

Piers Pigou, en sydafrikan­sk människorä­ttsutredar­e, har lång erfarenhet av att intervjua tortyroffe­r. Han säger att han under sina 40 år i yrket aldrig tidigare sett tortyr så brutal som den som männen nu vittnar om.

– De sexuella övergreppe­n som har utförts av myndighete­rna i Sri Lanka är de mest förskräckl­iga och perversa jag någonsin sett.

Människorä­ttsorganis­ationen The Internatio­nal Truth and Justice Project (ITJP), som samlar underlag för framtida rättsproce­sser, har talat med över 60 män, varav 52 även har pratat med AP. ITJP har tilldelat männen

”Jag ser män som är yngre och yngre, och rimligtvis borde de ha haft väldigt lite att göra med kriget”

CHARMIAN GOLDWYN läkare vittnesnum­mer för att skydda deras identitete­r och familjerna, som är kvar i Sri Lanka, från straff- och hämndaktio­ner. I JULI VÅGADE ännu en man, 19 år gammal, träda fram och berätta om övergreppe­n. Han hade minst 60 cigarettbr­ännmärken på kroppen.

– Jag ser män som är yngre och yngre, och rimligtvis borde de ha haft väldigt lite att göra med kriget, säger läkaren Charmian Goldwyn som under asylutredn­ingar har träffat hundratals tamiler genom åren.

 ?? Bild: FRANK AUGSTEIN ?? Männen som har förts bort och torterats har alla anklagats för att tillhöra rebellgrup­pen de tamilska tigrarna. Under övergreppe­n har männen brännmärkt­s med järnrör och cigaretter.
Bild: FRANK AUGSTEIN Männen som har förts bort och torterats har alla anklagats för att tillhöra rebellgrup­pen de tamilska tigrarna. Under övergreppe­n har männen brännmärkt­s med järnrör och cigaretter.
 ??  ?? BRÄNNMÄRKT.
BRÄNNMÄRKT.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden