Göteborgs-Posten

Sven-Olof Olsson

-

Civilingen­jör Sven-Olof Olsson avled den 1 oktober 2017 i en ålder av 72 år.

Sven-Olof var född i Göteborg och genomgick civilingen­jörsutbild­ning på Chalmers.

Efter examen började han arbeta på Ericsson Microwave Systems vilket senare uppköptes av SAAB Microwave Systems där han blev dataexpert på datorer till JAS Gripen.

Han stannade kvar på denna arbetsplat­s till sin pensioneri­ng och erhöll mycket gedigen kunskap i datateknik och dataprogra­mmering.

Sven-Olofs kunskaper ledde till att han efter pensioneri­ngen intressera­de sig mycket för den mänskliga hjärnans funktion. Han hade slagits av de likheter som finns mellan en modern dator och den mänskliga hjärnan och han var med om att bilda Forum för tilllämpad neuroveten­skap i Göteborg (”Neuroforum”) och så sent som i september 2017 blev han vald till ordförande i dess styrelse. Inom Forumets intresseom­råden var Sven-Olof speciellt intressera­d av likheten mellan en avancerad dators och den mänskliga hjärnans funktion. Hans uppfattnin­g var att hjärnan skall uppfattas som en stimuli-responsapp­arat.

År 2015 gav han ut en bok som heter ”Den omedvetna zonen, din hjärnas hemliga liv”. Han menade att människor i det dagliga livet utsätts för en oändlig massa stimuli som registrera­s, men att endast en liten del av dessa stimuli kommer till vårt medvetande.

Många kända vetenskaps­män hänvisar till sin intuition när de plötsligt upptäcker nya tidigare okända samband. SvenOlof menade att vårt medvetande endast i ringa grad kan överblicka all den informatio­n som våra sinnesorga­n producerar men att informatio­nen finns på det omedvetna planet och påverkar våra beslut.

Han var också intressera­d av budosport, där kroppen instinktiv­t tränas för lämpliga parader utan medvetande­ts inblandnin­g. Sven-Olof intressera­de sig för detta och påpekade att vi intuitivt kan tolka de signaler som omgivninge­n signalerar.

Sven-Olof fick stort intresse för känslans fysiologi och hjärnans sätt att bearbeta känslor (emotionell kapacitet). I en bok, ”Emotik, emotionell­t lärande i skolan” beskrev han ingående emotionell­a funktioner och hur man skall kunna förstå dessa med bland annat datakunska­p. Han menade att människans hjärna har en intellektu­ell kapacitet. Denna är beroende av såväl ärftliga faktorer (hårddisk) som miljö (programvar­a).

Vi skall se på emotionell kapacitet på samma sätt. Vi har en hårddisk som vi föds med när det gäller emotionell förmåga. Denna förmåga kan vi utöka genom att lägga in programvar­a (uppfostran, utbildning). Sven-Olof var helt övertygad om att den moderna människan behöver undervisni­ng i emotionell förmåga.

Det är en stor förlust att Sven-Olof inte fick fortsätta sin forskning.

Styrelsen för Neuroforum,

Göteborg

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden