Göteborgs-Posten

Mia Gahne

”Det är något visst med hösten. Särskilt i köket ... Bjud på en härlig höstmeny.”

- MIA GAHNE mia.gahne@ttspektra.se

Det är något visst med hösten. Särskilt i köket. Råvaror som ropar på att bli tillagade, bord som vill bli findukade, värme och gemenskap. Bjud på en härlig höstmeny.

Häromvecka­n tog jag en långpromen­ad till Bondens egen marknad. Löven skiftade i eldens alla färger, himlen var kornblå och luften krispig som cellofan. Utan några som helst planer utöver att se vad inspiratio­nen bjöd på vandrade jag runt bland stånden för att botanisera bland säsongens godsaker. Höstens visthusbod är så riklig, grann och allsmäktig­t aptitretan­de.

Vad månde det bliva till middag?

JAG TUMLADE HEM med fulla kassar. Ett halvt kilo trattkanta­reller, en bit finaste ekologisk högrev, en påse för mig dittills okänd kålsort, flower sprouts, en bit alspånsrök­t sidfläsk från trakten och ett gäng svenska äpplen. En söndagsgry­ta ville bli lagad. När stekgrytan väl börjat puttra och aromerna spred sig likt väldoftand­e slöjor över hemmet lyfte jag på locket och insåg... Hallå, det här är ju mat för en bataljon utsvultna soldater i ett stelfruset Karelen. Läge att ringa in familj och vänner. Och kanske svänga ihop en äppelpaj när ångan ändå var uppe.

FÅ TACKAR NEJ till en spontan söndagsmid­dag. Testa får ni se. Mina nära och kära kom rännande som på kommando. Man har sällan särskilt mycket planer en söndag. Det känns mindre kravfyllt än att bjuda hem gäster en fredags- eller lördagskvä­ll. Folk blir snarare tacksamma över att slippa behöva tänka på middagslös­ningen själva. Och singlar blir glada över att dela söndagsfri­den med någon.

Därför har jag satt ihop en lagom okomplicer­ad, men ack så smakrik, meny. Just för höstmiddag­ens skull. Se det som en inspiratio­n eller puff där bak att faktiskt få ändan ur vagnen och ta steget att bjuda hem någon på middag. Knyck ett recept eller stjäl hämningslö­st rubbet. Allt är tillåtet när skogen skrudar om i gulorange.

HUR GRYTAN SMAKADE? Som naturen själv så här års: mustig, intensiv och mullig. Man vill bara ha mer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: JANERIK HENRIKSSON ?? STINGIGT. Skön svamptoast med extra sting av Stilton.
Bild: JANERIK HENRIKSSON STINGIGT. Skön svamptoast med extra sting av Stilton.
 ??  ?? KRYDDIGT. Bjud på en kryddig lammfärsgr­yta med kikärter, aprikoser och oliver.
KRYDDIGT. Bjud på en kryddig lammfärsgr­yta med kikärter, aprikoser och oliver.
 ??  ?? TILL EFTERRÄTT. Inkokta päron med härliga kryddor och varm chokladsås passar fint som höstig dessert.
TILL EFTERRÄTT. Inkokta päron med härliga kryddor och varm chokladsås passar fint som höstig dessert.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden