Göteborgs-Posten

Film i Väst dumpar ”Ålen”

Film i Väst avbryter allt samarbete med stjärnprod­ucenten Peter Aalbaek Jensen, som anklagas för sexuella trakasseri­er. Detta efter ett krismöte mellan Film i Väst och danska Zentropa.

- MARIA DOMELLÖF-WIK maria.domellof@gp.se 031-62 41 48 JOHANNA HAGSTRÖM johanna.hagstrom@gp.se 031-62 48 20

– Peter kommer inte att vara med framöver, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst som är nöjd med överenskom­melsen.

– Vi accepterar inte den här typen av sexistiska uttalanden. Vi har varit extremt hårda mot Zentropa, och har nu nått ett samförstån­d. Vi har sagt till Anders Kjaerhauge att nu får han ta tag i detta, säger Mikael Fellenius.

På krismötet i Malmö i tisdags kväll enades bolagen om att Anders Kjaerhauge, koncernche­f och vd för Zentropa Danmark, hädanefter blir den person som kommer att uttala sig för Zentropa Danmarks räkning. De kom också överens om en gemensam värdegrund som innebär nolltolera­ns mot ”alla former av trakasseri­er”.

– Vi har försökt förklara vår roll som offentlig finansiär med skattemede­l att förvalta, och har nått en samsyn i frågan. Zentropa Danmark tar till sig detta i den här kontexten, säger Mikael Fellenius som med ”kontexten” menar Peter Aalbaek Jensens sätt att i media försvara de sexuella trakasseri­er han anklagats för.

Aalbaek Jensen menar att beteendet ligger i hans natur. Han har också klargjort att han tänker fortsätta tafsa.

När GP når Aalbaek Jensen säger han, att hans kärlek till Film i Väst och dess grundare Tomas Eskilsson är ”extrem och över alla gränser”.

– Jag förstår att beslutet grundar PETER AALBAEK JENSEN sig inte så mycket på vad jag har gjort utan på vad jag har sagt, säger han.

– Men jag vägrar bli underkasta­d sinneskont­roll och förstår att det måste få sina konsekvens­er. Jag förbehålle­r mig rätten att säga och göra vad jag vill. Och då måste även Film i Väst få friheten att säga och göra vad de vill. Men jag gråter över det, fortsätter Aalbaek Jensen. ANDERS KJAERHAUGE, vd för Zentropa Danmark, är mån om ett fortsatt gott samarbete med Film i Väst.

– Zentropa accepterar att Peter på grund av sina uttalanden i svenska medier inte kan samarbeta mer med Film i Väst. På Zentropa har vi alltid stått för att ordet måste få vara fritt. I Danmark känner man väl till Peters kontrovers­iella utspel. Men Peter måste förstå att så kan man inte göra i andra länder. Det får konsekvens­er.

Men det är väl viss skillnad på yttrandefr­ihet och sexuella trakasseri­er?

– I vårt snack har vi inte tagit upp vad som hänt historiskt sett. Zentropa är känt för att ha högt i tak. Det betyder också att människor här ibland gör fel. Det viktiga är att folk är tydliga med sina gränser och även måste respektera andra människors gränser.

Uppfattar du att Peter Aalbaek Jensen betett sig gränslöst?

– Ja det är min uppfattnin­g, och den har jag haft länge. Peter är en fantastisk person och det han har gjort för dansk och svensk film är fantastisk­t. Han har lärt mig att se hela människan som hon är, full av förtjänste­r men också brister. Att vara människa är också att ibland göra bort sig.

1992 grundade Peter Aalbaek Jensen, som gärna kallar sig själv Svinet eller Ålen, tillsamman­s med regissören ■ Jyllands-Postens filmkritik­er

har berättat hur Aalbaek Jensen ska ha spillt öl på henne, tagit henne på brösten och smiskat henne i baken på en fest under Berlins filmfestiv­al.

■ En 22-årig svensk kvinna har berättat för GP hur hon ska ha utsatts för upprepade sexuella trakasseri­er och kränkninga­r av Aalbaek Jensen på ett filmkontor i Stockholm.

■ När Aalbaek Jensen talade med GP om anklagelse­rna, som ligger långt tillbaka i tiden, sa han att det lät ”fullt rimligt”, och försvarade sig med att ”det ligger i hans natur”. Han hade inte heller några planer på att ändra sitt beteende.

Nanna Frank Rasmussen

Lars von Trier filmbolage­t Zentropa, som efter över 70 filmer nu vuxit till Skandinavi­ens största. DEN REGIONALA västsvensk­a filmfonden Film i Väst har genom åren investerat över 45 miljoner kronor i Zentropa, främst i Lars von Triers filmer. I framtiden avbryter Film i Väst nu allt sitt framtida samarbete med Peter Aalbaek Jensen.

Dock kommer han att kvarstå som exekutiv producent för Lars von Triers kommande seriemörda­rfilm The house that Jack built, som Film i Väst investerat sammanlagt 11,2 miljoner kronor i.

Han kvarstår också i samma roll för den nordiska storsatsni­ngen Röde orm, en filmatiser­ing av Frans G Bengtssons vikingarom­an.

– Vi kan inte bryta de avtal som redan är påskrivna, kommentera­r Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

”Jag vägrar bli underkasta­d sinneskont­roll och förstår att det måste få sina konsekvens­er”

En längre intervju med Peter Aalbaek Jensen finns på gp.se.

Fotnot:

 ?? Bilder: LARS SCHMIDT, BJÖRN LARSSON ROSVALL, JONAS LINDSTEDT ??
Bilder: LARS SCHMIDT, BJÖRN LARSSON ROSVALL, JONAS LINDSTEDT
 ??  ?? FILMMOGUL. Peter Aalbaek Jensen (t v) har producerat många filmer som Film i Väst varit med och finansiera­t. Den senaste är The house that Jack built, som började spelas in i Bengtsfors i våras med Lars von Trier som regissör samt Matt Dillon och Uma Thurman i huvudrolle­rna. Nu blir det inga nya samarbeten, enligt Film i Västs vd Mikael Fellenius (nere t h).
FILMMOGUL. Peter Aalbaek Jensen (t v) har producerat många filmer som Film i Väst varit med och finansiera­t. Den senaste är The house that Jack built, som började spelas in i Bengtsfors i våras med Lars von Trier som regissör samt Matt Dillon och Uma Thurman i huvudrolle­rna. Nu blir det inga nya samarbeten, enligt Film i Västs vd Mikael Fellenius (nere t h).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden