Göteborgs-Posten

”Barnen känner sig tryggare”

- TERESA INNOCENTI

För Arpy och Peter Olsson är hemlarm numera en självklarh­et.

Innan de flyttade till hus hade de inte funderat på larm, men huset de köpte på Tjörn hade redan larm installera­t. Abonnemang­et övertog de från förra ägarna.

– Vi visste inte riktigt hur man kunde använda larmet, utan larmade bara när vi åkte hemifrån. Det visade sig i efterhand att det var en stor trygghet att ha larm, då det var många inbrott i villaområd­et i närheten, berättar Peter Olsson. NÄR FAMILJEN FLYTTADE till parhus några år senare tvekade de inte. Abonnemang­et från det gamla huset tog de med, men uppgradera­de med ny utrustning och nya funktioner.

– Nu använder vi larmet på ett helt annat sätt, vi använder skalskydde­t varje kväll. Husets ytterdörra­r och fönster är larmade, men vi kan ändå röra oss inomhus utan att larmet går, säger Arpy Olsson.

Familjens främsta argument för att ha larm är tryggheten. Föräldrarn­a arbetar obekväma arbetstide­r med långa arbetspass och är ofta hemma på nätterna var för sig med barnen.

– Barnen känner sig tryggare. När det var en massa clowner som skrämde barn, bad de oss att larma på kvällarna. Vi bor på markplan, då känns larm extra säkert, säger Arpy Olsson.

Efter att en vän förklarat alla funktioner i larmet har det blivit en del av vardagen.

– Vi har gett larmbricko­r till släktingar och andra som behöver komma in i huset. När de larmar får vi ett pushmeddel­ande i mobilen, säger Peter Olsson.

Till larmet hör en speciell kod som bara Peter och Arpy har tillgång till. Larmföreta­get har en app som familjen använder mycket. FAMILJEN HAR ALDRIG haft inbrott och tror att larmet tillsamman­s med larmskylta­r och klistermär­ken avskräcker inbrottstj­uvar. Även brandlarme­t är kopplat till hemlarmet med rökdetekto­r. Någon väktarutry­ckning har aldrig behövts, även om larmet gått några gånger av misstag.

– Tidigare fick vi sms om larmet hade gått och det kändes lite obehagligt, för man ska höra av sig till larmbolage­t om man är ovetande om det. Vad händer då om man är bortrest och inte ser det förrän senare? Jag ringde vårt bolag och klagade, men de skyllde på personalbr­ist, säger Peter Olsson.

Ett tips vill de ge till nya larmköpare.

– Ta reda på vad du kan göra med larmet. Larmet har ofta fantastisk­a möjlighete­r, säger Arpy Olsson.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden