Göteborgs-Posten

Skellefteå­kedjan visade vägen

- GÖRAN SUNDBERG

SHL:s bästa kedja levererade direkt i Tre Kronor. Skellefteå­kedjan stod för två av målen och comebackan­de Joakim Lindström gjorde ett och spelade fram till ett i sin comeback efter landslagse­xilen.

– Det var kul att vara tillbaka och skönt att vinna den här första matchen, sade han efter 5–3-segern över Tjeckien i Karjalatur­neringen.

Det var mer hemvävt i Tre Kronor då SHL:s skyttekung Dick Axelsson sköt de två sista målen i numerärt överläge i den första matchen av Karjalatur­neringen inför fullsatta läktare, 5 500 åskådare, i Örebro.

– Jag är bäst när det är öppet mål. Jag fick två fantastisk­a passningar av (André) Petersson, det var bara att tacka och ta emot, säger Dick Axelsson till C More. TVÅ TREDJEDELA­R av succékedja­n i Skellefteå – som öst in 53 poäng på 16 matcher – har levererat i landslaget förut, men fanns inte med förra säsongen.

Joakim Lindström, poängligal­edare och årets spelare i SHL i fjol, tackade nej till landslagss­pel, men med en OS-debut för ögonen har han omprövat sitt beslut. Oscar Möller tog en lång timeout från ishockeyn då hans hustru Charlotte drabbades av en hjärntumör som nu är under kontroll.

Centern Pär Lindholm gjorde åtta matcher, det räckte inte till VM-spel, men fick nu sällskap av sina kompisar. DE KLEV FRAM direkt i matchen mot Tjeckien och såg till att stärka sina aktier till en plats i OS-truppen rejält.

När Tre Kronor vände 1–2-underläge till 3–2-ledning i andra perioden var det Skellefteå­trion som klev fram.

Lindström och Möller framspelad­e fram till 2–2-kvittering­en som den sistnämnde styrde in bakom tjeckiske målvakten Pavel Francous efter 9.53.

Bara drygt två minuter senare var det dags igen. Joakim Lindström sköt 3–2 i bortre hörnet från sitt ”kontor” vid högra tekningsci­rkeln sedan Pär Lindholm framgångsr­ikt skymt Francous.

– Det var framför allt Skellefteå­kedjan som tog tag i det i andra perioden. När vi verkligen behövde det, säger förbundska­pten Rikard Grönborg till C More. TJECKIEN KVITTERADE med sitt andra powerplaym­ål för kvällen genom Lukas Radil.

Men Sverige gjorde tre mål i numerärt överläge. SHL:s hetaste målskytt, Färjestads Dick Axelsson, sköt både 4–3 och 5–3 i den tredje perioden.

– Man har mycket tur där ute nu. Just i dag var det en kämpig match, men jag var bra två gånger i alla fall. Det var skönt, säger Dick Axelsson.

Jakub Nakladal, i numerärt överläge, och Michal Birner gjorde Tjeckiens två första mål bakom Jhonas Enroth. Däremellan sköt Dennis Everberg det första svenska målet.

?? Bild: ANDERS WIKLUND ?? STARKT JOBBAT. Sveriges Oscar Möller kramas om av Pär Lindholm, Joakim Lindström och Magnus Nygren efter sin kvittering till 2–2.
Bild: ANDERS WIKLUND STARKT JOBBAT. Sveriges Oscar Möller kramas om av Pär Lindholm, Joakim Lindström och Magnus Nygren efter sin kvittering till 2–2.