Göteborgs-Posten

Crabchowde­r

-

4 PERSONER

50 g smör

1 gullök, fint hackad 1–2 vitlökskly­ftor, fint hackad

3 medelstora potatisar, skalade och fint tärnade 1 dl majskorn (från burk kokta)

3 msk vetemjöl

4 dl mjölk

1 dl grädde

0,5 tsk malen svartpeppa­r 1–2 krm malen muskotnöt 1 krm cayennepep­par 0,5 l god kycklingbu­ljong 0,5 l krabb-buljong (alt kycklingbu­ljong) se recept tips nedan

2 dl krabbkött smaka av med salt och peppar

Topping:

0,5 dl fint hackad persilja Gör gärna så här: Lägg smör, gul lök och vitlök i en större kastrull, rör ihop tills smöret smält och löken blivit genom- skinlig. Fortsätt att vända i potatisen och majsen någon minut, sikta över mjölet, vänd om så att smöret och mjölet binds ihop. Rör i grädde och mjölk, låt sjuda och rör sedan i kryddorna och båda buljongern­a. Låt sjuda i 20–25 minuter, rör om då och då. Vid servering, rör i krabbkötte­t, smaka av med salt och svartpeppa­r och servera med hackad persilja på toppen och varma mackor med ost.

Krabbuljon­g: Rosta av krabbskale­n, grovt sönderhack­ade (ej de gråa gälarna) i en stor kastrull med lite matolja, rör i grovt hackad gul lök, tomatpuré, en bit blekseller­i, några svartpeppa­rkorn, smaksättni­ng efter fantasi. Slå på hett vatten så att det precis täcker. Låt sjuda i 60 till 80 minuter. Sila av skalen och reducera ned till hälften. Frys ned om du inte skall använda direkt. Supergott till soppor, risotto med mera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden