Göteborgs-Posten

BYTESAFFÄR GER FLER BOSTÄDER

-

Bytesaffär­en med Victoria Park har gett oss möjlighete­n att bygga nya bostäder och därmed tillföra upp till 250 nya bostäder på precis rätt ställe i staden, skriver Lars Johansson (S), Framtiden.

Framtidens oseriösa affär, 5/11

Förvaltnin­gs AB Framtiden, Sveriges största allmännytt­a, arbetar intensivt för att öka bostadsbyg­gandet av främst hyresrätte­r. Det gör vi i hela Göteborg. Nästa år bygger vi 700 nya bostäder och 2019 kommer vi att kunna erbjuda ytterligar­e 1 400 nya bostäder.

Dessutom arbetar vi aktivt för att utveckla de sju särskilt utsatta områdena genom att ta ett stort ansvar för att skapa tryggare miljöer. I detta arbete krävs det att vi bygger nya bostäder med olika upplåtelse­former. Vi vill nu starta produktion av nya bostäder i Lövgärdet. Ett område som behöver mer bostäder med olika upplåtelse­former som hyresrätt, bostadsrät­t och äganderätt i form av radhus.

Marken som är byggbar ägs i dag av Victoria Park. Vi har därför inlett förhandlin­gar om att förvärva marken. Bygglov är inlämnat så att vi snabbt kan komma igång. I ett första skede planerar vi att bygga 150 bostäder och därefter omkring ytterligar­e 80100 bostäder. Victoria Park vill för att sälja denna byggbara mark köpa färdiga bostäder. Därför har vi gjort en överenskom­melse om att byta 289 bostäder i Ranneberge­n mot att få byggbar mark vid Lövgärdet Centrum. Effekten av affären blir alltså att det tillförs omkring 230-250 bostäder på precis rätt ställe i staden.

Fler liknande affärer

Jag kan konstatera att Victoria Park är ett seriöst fastighets­bolag som har gjort liknande affärer i Malmö, Växjö och Borås

Bostadsbol­aget är ensam förvaltare av 1 600 bostäder i Ranneberge­n och kommer fortsättni­ngsvis vara den klart dominerade ägaren och vi ansvarar för våra hyresgäste­r i Ranneberge­n genom att alla berörda erbjuds stå kvar i Bostadsbol­agets omflyttnin­gskö under ett år. Jag kan konstatera att Victoria Park är ett seriöst fastighets­bolag som har gjort liknande affärer i Malmö, Växjö och Borås. Då bolaget är börsnotera­t har de ett strikt regelverk att förhålla sig till och har all anledning att hålla ordning på sina fastighete­r och se till att hyresgäste­rna är nöjda.

Helt nyligen gjorde vi en liknande affär med ett annat privat fastighets­bolag, Willhem. Då bytte vi bort bostäder i södra Biskopsgår­den och Lundby för att erhålla en stor fastighet på Friskväder­storget. Den affären gav inga nya bostäder men gav oss möjlighet att utveckla Friskväder­storget. Det var viktigt eftersom vi även här har stora utmaningar om att skapa trygga miljöer för våra hyresgäste­r. Den affären godkände kommunfull­mäktige med stor majoritet. Jag har därför förväntnin­gar på att det också kommer att ske denna gång. Lars Johansson (S) ordförande Förvaltnin­gs AB Framtiden

 ?? Arkivbild: ANNA SVANBERG ?? ANSVAR. Då Victoria Park är börsnotera­t har de ett strikt regelverk att förhålla sig till och har all anledning att hålla ordning på sina fastighete­r och se till att hyresgäste­rna är nöjda, skriver Lars Johansson (S).
Arkivbild: ANNA SVANBERG ANSVAR. Då Victoria Park är börsnotera­t har de ett strikt regelverk att förhålla sig till och har all anledning att hålla ordning på sina fastighete­r och se till att hyresgäste­rna är nöjda, skriver Lars Johansson (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden