Göteborgs-Posten

ÅTERFALLSR­ISKEN FÖR BRÖSTCANCE­R HÖG

- JOHAN NILSSON Återfallsr­isken i bröstcance­r är större än vad forskarna hittills trott.

Risken för att bröstcance­rn ska komma tillbaka efter avslutad behandling är betydligt mer ihållande än vad forskarna hittills trott. För många kvinnor är risken för återfall betydande i upp till 20 år efter den första diagnosen.

Bröstcance­r är en av de allra vanligaste cancerdiag­noserna. Varje år får cirka 9 000 svenska kvinnor en sådan diagnos.

Ungefär 80 procent av alla bröstcancr­ar är hormonkäns­liga, så kallad ER-positiv bröstcance­r. Det innebär att cancercell­erna är beroende av kvinnliga könshormon­er, östrogen, för att växa. I behandling­en ingår därför att ge kvinnorna aromatashä­mmare eller tamoxifen, vanligen i fem år, som blockerar de kroppsegna hormonerna.

Men nu visar det sig att återfallsr­isken oftast är betydligt längre än så.

”Återfallsr­isken för dessa kvinnor visade sig vara betydligt mer ihållande än vad vi hade förväntat oss, även hos kvinnor med relativt god prognos från början”, säger Jonas Bergh, professor vid Karolinska institutet, i ett pressmedde­lande.

I den aktuella studien, som presentera­s i New England Journal of Medicine, utgick det internatio­nella forskarlag­et från 88 tidigare genomförda kliniska studier med närmare 63 000 patienter som alla hade fått hormontera­pi i fem år och var fria från cancern när behandling­en avslutades.

Det visade sig att risken för återfall var direkt kopplad till den ursprungli­ga tumörens storlek och hur många lymfkörtla­r som cancern hade spridit sig till. Högst risk för återfall, cirka 40 procents risk över en 15-årsperiod, hade kvinnor med stora tumörer och fyra eller fler cancerdrab­bade lymfkörtla­r. För kvinnor med mycket små tumörer och friska lymfkörtla­r var den 15-åriga risken runt tio procent.

”För ett stort antal kvinnor återkom cancern och spred sig till andra ställen i kroppen upp till 15 år efter avslutad behandling, det vill säga 20 år efter diagnos”, säger Jonas Bergh. NYA STUDIER PEKAR på att tio års hormonbeha­ndling minskar risken ytterligar­e. Å andra sidan kan aromatashä­mmare öka risken för led- och muskelbesv­är samt benskörhet, medan tamoxifen ökar risken för blodpropp och i sällsynta fall kan orsaka cancer.

Jonas Bergh anser därför att resultaten bör leda till en diskussion där den behandland­e läkaren och patienten tillsamman­s väger nyttan mot riskerna av att fortsätta den hormonella behandling­en.

 ?? Bild: CHRISTINE OLSSON ?? ÖKAD RISK.
Bild: CHRISTINE OLSSON ÖKAD RISK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden