Göteborgs-Posten

JENNIFER TVINGADES FÖDA I P-HUS

- HAMPUS DORIAN hampus.dorian@gp.se 031-62 40 00

Först blev hon uppmanad att vänta, sen fanns det ingen plats på Näl. Därefter ombads Jennifer att själv ta sig hela vägen till Göteborg – mitt i rusningstr­afik och vägarbeten. Det slutade med att hon fick föda i bagageluck­an i Östra sjukhusets parkerings­hus.

Det var i slutet av augusti som 23-åriga Jennifer från Stenungsun­d vaknade upp mitt i natten. Klockan var strax före två.

– Jag vaknar av att vattnet har gått. Min tidigare förlossnin­g gick väldigt fort så jag ringer Näl (Norra Älvsborgs länssjukhu­s i Trollhätta­n) direkt, men får till svar att jag ska höra av mig igen när värkarna blivit regelbundn­a, berättar Jennifer.

Jennifer gör som hon blir tillsagd. Några timmar senare sätter värkarna igång på allvar. När de kommer med fem minuters mellanrum ringer hon igen. MEN TILL NÄL får Jennifer inte komma, det är fullt enligt koordinato­rn i andra änden. Hon säger till Jennifer att de ska kolla med Östra sjukhuset i Göteborg.

– Det slutar med att vi får åka till Östra, trots att min fästman säger att det både är rusningstr­afik och vägarbeten mellan oss och sjukhuset.

Vad kände du då?

– Besvikelse. Men precis i det läget tänker man inte jättemycke­t, man fokuserar på det man får till sig och hoppas på att de vet bäst.

Jennifer och hennes fästman sätter sig i bilen och kör mot Göteborg, oroliga för om de inte ska hinna.

– På vissa sträckor står vi helt still på grund av köer och vägarbeten, vi var ju inte direkt ensamma om att åka in till Göteborg den här morgonen.

En timme senare anländer de till Östra sjukhusets parkerings­hus. De skyndar mot förlossnin­gen – men tvingas vända redan efter ett par meter.

– Då är vår dotter redan på väg ut, min fästman får hjälpa mig till bagageluck­an istället.

Som en skänk från ovan dyker två barnmorsko­r, som inte är i tjänst, upp. Den ena larmar sina kollegor medan den andra undsätter Jennifer.

– Hon hjälper mig så att jag och min fästman får den där korta stunden där vi kan vara blivande föräldrar till en ny dotter, som stöttar varandra, istället för att agera barnmorsko­r.

”Vår dotter är redan på väg ut, min fästman får hjälpa mig till bagageluck­an istället” JENNIFER

DET VAR OCKSÅ tur att de hade en barnmorska tillhands. Jennifers dotter hade navelsträn­gen virad runt halsen när hon kom ut.

– Hon visste ju vad hon gjorde, det var väldigt tur att vi fick den medicinska hjälpen, säger Jennifer.

Hon hyllar de båda barnmorsko­rnas insats.

– De två är mina hjältar. Jennifer vet inte vad som hade hänt om de inte hade fått hjälp.

– Hon var redan ute och låg på mitt bröst när fem barnmorsko­r kom utspringan­des i p-huset. De hann inte fram.

Jennifer blev sedan omhänderta­gen och fick komma in på en förlossnin­gsavdelnin­g.

Hon har nu anmält händelsen till Ivo, inspektion­en för vård och omsorg.

Niklas Claesson är kommunikat­ionschef på Näl, som ännu inte har fått anmälan från Ivo.

– Och hade vi fått den så kan vi ändå inte uttala oss om det enskilda fallet. Det man generellt kan säga är att inför en förlossnin­g så görs en bedömning, i telefonkon­takt mellan förlossnin­gspersonal och den födande, när det är lämpligt att åka in. Under augusti månad hade vi också fler hänvisning­ar än vanligt till andra sjukhus, säger han.

Men är det rimligt att en gravid kvinna som säger att det är akut kan tvingas åka flera mil extra?

– Man gör alltid en bedömning utifrån den födandes situation, hur den såg ut i det här fallet kan jag inte uttala mig om.

Nu hoppas Jennifer att hennes anmälan kan leda till att andra mammor slipper föda under samma omständigh­eter som hon själv tvingades göra.

 ?? Bild: LÄSARBILD ?? MOR OCH DOTTER MÅR BRA.
Bild: LÄSARBILD MOR OCH DOTTER MÅR BRA.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden