Göteborgs-Posten

SÅ KAN TOPPMÖTET LAMSLÅ GÖTEBORG

Avstängda gator, indragna hållplatse­r och tillfällig­a totalstopp i trafiken. Under EU-toppmötet kommer delar av Göteborg att stå still. Västtrafik sätter in informatör­er vid flera stora knutpunkte­r i stan.

- ELINA BRATT LEJRING 031-62 40 00 Elina.BrattLejri­ng@gp.se

NYHETER: Avstängda gator, indragna hållplatse­r och tillfällig­a totalstopp i trafiken. Under EU-toppmötet kommer delar av stan att stå still. Västtrafik sätter in informatör­er vid flera stora knutpunkte­r.

Som GP tidigare har rapportera­t om förväntas kraftiga trafikstör­ningar i Göteborg med omnejd i samband med EU-toppmötet. Mötet äger rum den 17 november men redan 15 och 16 november kommer trafiken att påverkas kraftigt.

Göteborgs polischef Erik Nord har tidigare gått ut och varnat för kaos. När GP nådde honom nu var han dock något lugnare. Polisen hade då haft ett möte för att informera räddningst­jänst, kollektivt­rafik, försvarsma­kten, kustbevakn­ingen och andra samverkans­parter om hur planeringe­n inför mötet ser ut.

– Vi ligger helt enligt planeringe­n och nu väntar vi på genomföran­det. Vi har ganska låga hotbilder mot skyddspers­oner då vi har vidtagit starka skyddsåtgä­rder i form av skyddade transporte­r och avspärrnin­gar. Vi kommer även att göra vårt yttersta för att räddningst­jänsten ska kunna komma fram. POLISEN RÄKNAR MED stora trafikstör­ningar, men Erik Nords förhoppnin­g är att många kommer att hålla sig borta från vägarna under berörda dagar.

– Vi har gått ut med mycket informatio­n och den har fått genomslag. I och med att både skolor och företag har bestämt sig för att inte ha full verksamhet minskar trycket. Vår förhoppnin­g är att störningar­na därför inte ska bli lika allvarliga. Stockholm gjorde också så här när Obama skulle komma på besök. Det innebar att folk avstod från att ge sig ut i trafiken. Det är det syftet vi har nu också. Det är inget roligt att sitta still i en trafikkö.

Vilka är de mest kritiska tidpunkter­na?

– De känsligast­e tiderna är fredag morgon mellan klockan sju och tio samt fredag mellan klockan tolv och sex på kvällen. Då ska deltagarna transporte­ras från Göteborgs centrum till Eriksberg.

MÖTET KOMMER ATT

hållas i Eriksbergs­hallen medan deltagarna ska bo i Gothia towers. De delar av stan som främst berörs är därför området kring Korsvägen samt området kring Eriksbergs­hallen.

För att förflytta de medverkand­e mellan Eriksbergs­hallen och Gothia towers hotell finns fyra potentiell­a förbindels­er; Tingstadst­unneln, Götaälvbro­n, Älvsborgsb­ron och Angeredsbr­on. Vilken av dessa väger som kommer att väljas ska avgöras i sista stund, som GP tidigare skrivit om. När förflyttni­ng sker kommer den valda vägen att stängas av för övrig trafik.

– Det kan bli aktuellt att alla förbindels­erna stängs av samtidigt, säger Erik Nord.

Även trafiken på riksväg 40 och E6:an kommer att påverkas då mötets deltagare ska anlända till Göteborg via dessa vägar.

– Under torsdagen och fredagen kan vi behöva stänga av både riksväg 40 och E6. Det kan vara i norrgående riktning eller södergåend­e eller både och. De kan röra sig om hel avstängnin­g och det kan röra sig om begränsad framkomlig­het, säger Erik Nord.

MELLAN ONSDAG 15

november och fredag 17 november kommer polisen även att spärra av områden både vid Eriksberg och vid Gothia towers. All biltrafik och kollektivt­rafik leds runt de avspärrade områdena och den som tar bilen, går eller cyklar får välja alternativ­a vägar. Ett flertal busshållpl­atser och Älvsnabben­s hållplats kommer att dras in under ovan nämnda dagar. Västtrafik räknar med stora förseninga­r.

– Kollektivt­rafiken kommer att stå still under vissa tider. När delegatern­a ska eskorteras till och från Eriksbergs­hallen och polisen gör tillfällig­a avstängnin­gar står all trafik still, det gäller bilar och bussar. Under den tiden får våra resenärer sitta kvar inne i bussen och vänta, säger Lena Johansson kommunikat­ionsstrate­g på Västtrafik.

Hur länge kan resenärer räkna med att bli sittande?

– Det kan jag inte svara på.

Vad har du för tips till de som reser kollektivt de här dagarna?

– Var ute i god tid och håll er uppdaterad­e. Polisen, Trafikverk­et och vi kommer att informera via nätet. Trafikradi­on är också en bra kanal dessa dagar. Vi kommer även att ha informatör­er ute på större knutpunkte­r som till exempel Korsvägen.

DE SOM ÄR

i behov av färdtjänst rekommende­ras av Göteborgs stad att stanna hemma under 16 och 17 november, om det är möjligt. Det kommer under berörda dagar inte gå att boka resor via färdtjänst­ens app och resegarant­in gäller inte dessa dagar. Västtrafik­s försenings­ersättning gäller dock som vanligt.

För den som ska ge sig ut i trafiken mellan onsadg och fredag nästa vecka är det viktigt att tänka på att all informatio­n kan komma att ändras med kort varsel. Vilken tid som trafiken börjar gå som vanligt den 17 november kan inte ges i förväg enligt trafiken.nu. Allt beror på när polisen släpper sina avspärrnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden