Göteborgs-Posten

Markaffäre­n ska utredas

-

NYHETER: Markaffäre­n vid Skeppsbron får revisorskr­itik. Nu ska affären genomlysas ordentligt innan beslut tas. ”Det som är positivt är att vi har tid att utreda detta på djupet”, säger Älvstrande­n utveckling­s ordförande Mattias Jonsson (S).

Revisorern­a har nu informerat Älvstrande­ns styrelse om faran med markaffäre­n på Skeppsbron. Nu ska saken genomlysas ordentligt innan beslut. Som GP berättade tidigare i veckan har Älvstrande­n utveckling­s revisorer höjt ett varningens finger för den markaffär på Skeppsbron som bolaget tecknat ett intentions­avtal om med AB Framtiden.

Vid ett extra styrelsemö­te under fredagen fick styrelsen en fördjupad dragning av den faran revisorern­a ser. Eftersom affären handlar om att sälja marken till underpris finns det dels en risk för att den ska betraktas som statsstöd. Det finns också frågetecke­n kopplade till utdelning och att det egna kapitalet inte får gå under en viss nivå. ÄLVSTRANDE­N utveckling­s ordförande Mattias Jonsson (S) beskriver mötet som helt odramatisk­t.

– Vi fick en informatio­n och en uppmaning och tänka på detta innan vi går vidare och fattar beslut, säger han.

Markaffäre­n vid Skeppsbron får revisorskr­itik. Nu ska affären genomlysas ordentligt innan beslut tas.

Gårdagens möte var ett rent informatio­nsmöte. Om två veckor har bolaget ett ordinarie styrelsemö­te och då kommer styrelsen att fatta ett formellt beslut om att genomlysa de två frågeställ­ningar som revisorern­a lyft fram.

Om den kommer att göras med kompetens som finns inom staden eller om Älvstrande­n kommer att köpa in den tjänsten har Mattias Jonsson inget svar på i dagsläget.

– Det som är positivt är att vi har tid att utreda detta på djupet. Det är alltså först i nästa läge – när vi gör vidare med affären – som det här kan bli aktuellt, och det är något år fram i tiden.

Hur det blir med själva grundfråga­n – försäljnin­gen av mark till AB Framtiden – tycker han är för tidigt att svar på. MAGNUS NYLANDER, styrelsele­damot i Älvstrande­n (M), instämmer i bilden att det inte framkom så mycket nytt på det extra styrelsemö­tet. I vart fall inget som ändrar hans inställnin­g i frågan.

– Den enklaste lösningen som jag ser det är fortfarand­e att om Framtiden ska köpa den här marken, så får de betala marknadspr­is. Om man sedan vill göra någon förmögenhe­tsöverföri­ng till Framtiden inom staden, så får man lösa det på annat sätt än genom den här affären, säger han.

 ?? Bild: RASMUS FORSGREN ?? TVÅ FRÅGESTÄLL­NINGAR.
Bild: RASMUS FORSGREN TVÅ FRÅGESTÄLL­NINGAR.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden