Göteborgs-Posten

Inställsam­t besök i Kina

USA: Mjuk, inställsam och med siktet inställt på affärer. Donald Trump berömde Kina och klagade på tidigare amerikansk­a administra­tioner. Kontrasten kunde inte vara större mot förra årets valrörelse.

- Britt-Marie Mattsson

VÄRLDEN: Donald Trump berömde Kina och klagade på tidigare amerikansk­a administra­tioner. Kontrasten kunde inte vara större mot förra årets valrörelse, skriver Britt-Marie Mattsson i en analys.

Ett av Trumps huvudteman under kampanjen var Kinas ekonomiska poltik. Han kallade den för en våldtäkt på USA och hamrade in att han som president aldrig skulle tolerera att arbetstill­fällen och pengar hamnade på den kinesiska marknaden.

Trumps egna affärsintr­essen fanns visserlige­n redan då i Kina med tillverkni­ng av skjortor och slipsar och med dottern Ivankas klädkollek­tioner ”made in China”. Kampanjmös­sorna med ”America First” hade ursprunget i Kina liksom jackor, mössor och halsdukar med löftet att göra USA stort igen.

I det marginalis­erade rostbältet lovade Trump att se till att nedlagda kolgruvor öppnades och att inte låta Kina dominera handeln med USA som tidigare. MEN VID DET nyligen avslutade besöket i Peking var det annat ljud i skällan. Trump prisade Kinas president Xi Jinping och sade att han inte anklagar Kinas ledning för att USA förlorar hundratals biljoner dollar på handel. Kina drar bara fördel av folk som inte har en susning om vad de sysslar med, anser presidente­n och tillägger:

- Jag skulle ha gjort samma sak!

Trump skyller på tidigare inkompeten­ta amerikansk­a adminstrat­ioner. Det är ett annorlunda sätt att behaga sin kinesiska värd på. Presidente­r – även de tidigare och politiker på lägre nivå – kritiserar aldrig USA utomlands och sparar invändning­arna till den politiska debatten på hemmaplan. Det är USA:s intressen och styrka som alltid skall värnas.

Men för Donald Trump går både egna och andras affärsöver­enskommels­er i första hand och klagomål på Kinas ledning kan äventyra avtalen. Under Trumps besök tecknades affärer för omkring 250 miljarder dollar och beslut fattades om att USA och Kina skall ha gemensamma projekt vid oljeborrni­ng i Alaska. Borrningen är redan utan kinesisk inblandnin­g ifrågasatt av miljöskäl.

Trump har sagt upp frihandels­avtalet TPP mellan USA och länderna i och kring Stillahavs­området.. Det har lett till att Kina flyttat fram positioner­na i regionen.

För Donald Trump går både egna och andras affärsöver­enskommels­er i första hand och klagomål på Kinas ledning kan äventyra avtalen.

TRUMP NÄMNDE INTE mänskliga rättighete­r i samtalen med Xi Jinping av de offentligg­jorda samtalsupp­teckningar­na att döma. Utrikesmin­ister Rex Tillerson säger att ämnet varit uppe men vill inte beskriva när och hur.

Det är så det brukar gå till när affärer ligger i potten. Kina reagerar mycket negativt på synpunkter vad gäller bristande mänskliga rättighete­r, fängslande av oliktänkan­de och inskränkni­ngar i sociala medier. Om ämnena nämns brukar svaret bli att affärerna fryser inne.

Så av Trumps tuffa kampanjret­orik hördes ingenting. Och den strategisk­t skicklige Xi Jinping kunde med ett överdådigt välkomnand­e få Donald Trump att inta en attityd som för tankarna till Richard Nixons sätt att agera då öppningen kom mellan USA och Kina. Sedan dess har amerikansk­a presidente­r varit mer avvaktande, särskilt med hänsyn tagen till bristen på mänskliga rättighete­r. NÄR DONALD TRUMP landade i Da Nang i Vietnam för APEC, ett forum för 21 ekonomier i Stillahavs­området, upprepade han budskapet från Peking att han inte anklagar något land för att sätta sina intressen först eftersom USA också gör det.

Ett möte med Rysslands ledare Vladimir Putin ligger inte inplanerat i Vita husets kalender. Men Putin och Trump är på samma möte och kan träffas informellt.

I en av de senaste opinionsmä­tningarna uppger 70 procent att de är osäkra på om de kan lita på Donald Trump. Bara 38 procent anser att han gör ett bra jobb som president. Det är den lägsta siffran i modern tid för en president efter ett knappt år.

 ?? Bild: ANDY WONG ?? KOMPISAR. Donald Trump prisade Kinas president Xi Jinping och sade att han inte anklagar Kinas ledning för att USA förlorar hundratals biljoner dollar på handel.
Bild: ANDY WONG KOMPISAR. Donald Trump prisade Kinas president Xi Jinping och sade att han inte anklagar Kinas ledning för att USA förlorar hundratals biljoner dollar på handel.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden