Göteborgs-Posten

Hon gillar att kunna påverka

-

NYHETER: Lejla Kadric, 16 år, har suttit i ungdomsful­lmäktige sedan 2015 och hoppas på en ny mandatperi­od. Det har varit lärorikt och nu satsar hon på att utbilda sig till jurist.

Mannen i 40-årsåldern var ute och plockade tomburkar, pantflasko­r och skräp för att han ville hålla snyggt i sitt bostadsomr­åde. Det höll sånär på att kosta honom livet. En 16-årig yngling ställs nu inför rätta för mordförsök, efter det helt oprovocera­de överfallet vid en idrottspla­ts på Hisingen.

Det var på kvällen den 17 juni som offret cyklade i riktning mot fotbollspl­anen. Han är en person som många i hans hemkvarter känner till och uppskattar.

– Jag var ute på min sedvanliga runda. Jag brukar samla burkar, det är en bra insats för samhället. Jag gör det som en liten hobby, förklarar mannen i utredninge­n.

VID EN PAPPERSKOR­G

nära det ena spelarbåse­t dök två pojkar upp.

– Den ene sa ”ursäkta mig, du har frågat min syster om burkar”. Jag svarade ”nej, det har jag inte alls”, berättar 40-åringen.

Den andre killen gjorde då, enligt målsägande­n, ett plötsligt och oväntat utfall mot honom.

– Jag försökte ta mig därifrån, men blev slagen mot sidan av huvudet med full kraft. Jag tror också att han hade något vasst i sin hand.

Av kammaråkla­gare Mats Ihlboms åtal framgår att gärningsma­nnen och den han ska ha attackerat inte på något vis var bekanta.

Slumpen hade placerat de båda på samma ställe vid samma tidpunkt.

Från ingenstans plockade 16-åringen alltså fram en kniv och högg den äldre mannen minst fem gånger i halsen, övre delen av ryggen och i ena axeln.

40-ÅRINGEN SÖKTE

hjälp av en bilist som kom körande och som larmade ambulans.

– Jag blödde och blödde och blödde. Det bara rann efter armarna. Hela jackan var nerblodad då. Jag trodde jag skulle dö där på platsen, summerar mannen.

Stickvapne­t hittades morgonen därpå i en trädgård i närheten av idrottsanl­äggningen. Det bar på 16-åringens dna.

När den misstänkte, under första häktningsf­örhandling­en, fick frågan varför han kastat en kniv så sade han ordagrant:

– Man vill inte gå runt med en kniv som varit inne i nån. En sån kniv vill man inte ha. Den vill man slänga ifrån sig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden