Göteborgs-Posten

Fler hyresrätte­r med rimliga hyror för unga vuxna

- Daniel Bernmar

Det krävs fler hyresrätte­r med rimliga hyror för att lösa boendesitu­ationen för unga vuxna. Att bara bygga dyra bostadsrät­ter som de borgerliga partierna vill är inte lösningen, skriver Daniel Bernmar (V). Unga utflyttare, För att bryta uppdelning­en mellan fattiga och rika i Göteborg krävs fler hyresrätte­r och blandade bostadsfor­mer i alla områden.

De borgerliga partierna i Göteborg skriver att nio av tio unga vuxna vill bo i en bostadsrät­t eller villa. Men de glömmer att det är stor skillnad på att vilja och att kunna. För hur många unga vuxna har råd att köpa en bostadsrät­t eller en villa i Göteborg?

Problemet för unga vuxna är inte att det finns för få bostadsrät­ter eller villor att välja på. Problemet är att de tvingas bo kvar hemma. Det är helt enkelt för svårt att hitta en bostad och hyrorna är ofta för dyra. Enligt Hyresgästf­öreningens rapport Unga vuxnas boende i Sverige bor färre unga i dag i egen bostad än tidigare. En viktig orsak till detta är bristen på hyresrätte­r vilket leder till att många tvingas till osäkra andrahands­kontrakt.

För att förbättra boendesitu­ationen för unga vuxna krävs två saker: att det byggs bostäder i snabbare takt och att hyrorna är rimliga.

I Göteborg arbetar den rödgröna ledningen både med att snabba upp byggtakten och att bygga hyresrätte­r med billigare hyror. Nationellt har dessutom Vänsterpar­tiet och regeringen infört olika investerin­gsstöd för ett ökat bostadsbyg­gande. Det är nödvändiga satsningar, även om det krävs mer.

De borgerliga partierna nämner i sin debattarti­kel att det bland annat behövs fler hyresrätte­r ”i områden som helt domineras av eget ägande”. Vi delar uppfattnin­gen att vi behöver bryta segregatio­nen i de välbärgade områdena i staden. Men vi ställer oss dock frågan: var är de konkreta förslagen från de borgerliga för att bygga fler hyresrätte­r i dessa områden?

2/11 kommunalrå­d

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden