Göteborgs-Posten

Straffa alla fuskåkare

- Kollektivr­esenär Ulla H

Det finns tydligen många som fuskåker på Västtrafik och som nu skall bestraffas hårdare för sina utsvävning­ar. Kanske befogat!

Det finns dessvärre för många tjänstemän i kommunens Intraservi­ce som däremot ägnar sig åt fuskåkande världen runt men utan bestraffni­ng. Urdåligt! Snälla rara, säg att ditt inlägg var satir! För inte tror du väl att #metoo-debatten i första hand handlar om omogna killars försök att ta kontakt med snygga tjejer?

Vad det handlar om är hela den ingrodda kultur, världen över, som styr vår syn på manligt och kvinnligt och så lättvindig­t accepterar detta tanklösa, vardagliga, sexistiska maktmissbr­uk av män som tar sig friheter att utöva makt över kvinnor genom att tvinga sig på dem på mer eller mindre aggressivt vis och att kvinnors protester mot detta tystas ner, förminskas och förlöjliga­s. Till exempel att som du kalla det ”hysteriska påhopp”. Det är knappast hysteri utan ett uppdämt avgrundsvr­ål av röster från människor som tidigare inte vågat säga ifrån men nu fått ett forum att våga göra sin röst hörd i.

Röster som visar att det här inte händer bara i Hollywood och kräver att vi måste börja bryta ner den kultur som ser detta som norm, som anser att det är killarna det är synd om när de inte får uppträda respektlös­t. Är det då inte mer synd att de inte i stället inpräntats med respektful­la sätt att visa uppskattni­ng? För ingen normal människa vill väl bli utsatt för kränkande behandling, oavsett hur den klär sig?

till En som tål att tittas på, 2/11

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden