Göteborgs-Posten

Lejla vill vara med och påverka

- UNGDOMSFUL­LMÄKTIGE JOHAN SUNDSTRÖM

Nu ska 101 ungdomar väljas in i ungdomsful­lmäktige. – Jag vill fortsätta jobba med skolfrågor och att bryta fördomarna som finns mellan Angered och resten av staden, säger Lejla Kadiric, 16 år. Sedan ungdoms fullmäktig­estartade 2005 har det påverkat en rad politiska beslut. Under de senaste åren har de varit med och fått igenom att få gratis sommarlovs­kort som gäller i kollektivt­rafiken för ungdomar i upp till årskurs två på gymnasiet. De har även organisera­t anti-disk rim ini e rings konferense­n No Hate och deltagit i utformning­en av en matlagning­skurs i Kulturskol­ans sommarprog­ram.

–Ungdoms fullmäktig­efungerar precis som det vanliga kommunfull­mäktige med fem sammanträd­en per år och med ett presidium där de lägger fram motioner och förslag. Mellan mötena jobbar de i utskott. Just nu har vi utskott för skola, kultur och fritid, trygghetsf­rågor, stadsutvec­kling och verksamhet­sutskott som jobbar med inre arbete och marknadsfö­ring, säger Paula Aijmer på Stadsledni­ngskontore­t på Göteborgs stad. EN AV VETERANERN­A som tidigare blivit invald och som nu ställer upp i år igen är Lejla Kadiric, 16 år från Angered men som nu bor i AskimFrölu­nda-Högsbo.

– Jag ställer upp för stadsdelen Angered och vill fortsätta att jobba med skolfrågor och att bryta fördomarna som finns mellan Angered och andra stadsdelar. Vi behöver fler workshops där ungdomar från olika stadsdelar möts och kan förstå varandra, säger Lejla Kadiric.

Hon har suttit i ungdomsful­lmäktige sedan 2015 och hoppas på en ny mandatperi­od.

De som får rösta i valet är de som är folkbokför­da i Göteborg och som är högst 17 år och minst har börjat i årskurs fem i grundskola­n.

Röstningen pågår mellan 10 och 20 november.

2015 låg valdeltaga­ndet på 33 procent i staden totalt, men förra året hade det minskat till 21 procent.

Röstningen sker digitalt via Göteborgs stads hemsida eller via en app som kan laddas ner till telefonen.

– Jag vill fortsätta att jobba med samma frågor som tidigare. När det gäller skolan så behöver betygssyst­emet ändras. I dag väger det sämsta betyget tyngst. Även relationen mellan lärare och elever behöver bli bättre för att minska skolket, och som i sin tur leder till att elever halkar efter i utbildning­en, säger Lejla Kadiric. PERIODEN i ungdomsful­lmäktige har varit lärorik och nu satsar Lejla Kadric på att utbilda sig till jurist.

– Jag har fått många kontakter och lärt mig väldigt mycket om politik i allmänhet, både från äldre och yngre medlemmar i ungdomsful­lmäktige. Det är viktigt att kunna påverka och jag vill fortsätta inom politiken även i framtiden. Målet är att bli statsåklag­are och sedan justitiemi­nister, säger Lejla Kadiric.

 ?? Bild: THOMAS JOHANSSON ?? KANDIDAT. Lejla Kadiric, 16 år, ställer upp för tredje året i rad i ungdomsful­lmäktige.
Bild: THOMAS JOHANSSON KANDIDAT. Lejla Kadiric, 16 år, ställer upp för tredje året i rad i ungdomsful­lmäktige.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden