Göteborgs-Posten

Ny närakut ska minska vårdköer

- CHRISTIAN MÖLLER

SJUKVÅRD En ny närakut öppnar i slutet på månaden på Östra sjukhuset. – Vi hoppas att det leder till ett smidigare, snabbare och bättre omhänderta­gande med vård på rätt vårdnivå, säger Jonas Andersson (L) ordförande för Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen. Varje år söker över 100000 patienter till akutmottag­ningen och barnakuten på Östra sjukhuset, men Hälsooch sjukvårdss­tyrelsen menar att den siffran skulle kunna vara lägre eftersom många av dem inte behöver sjukhusets stora resurser. DÄRFÖR BYGGS NU en ny närakut på Östra sjukhuset. Den ska ligga i anslutning till den befintliga akutmottag­ningen och beräknas minska antalet sökande patienter med 20 000 – 30 000. Notan? Omkring 35 miljoner kronor.

Jonas Andersson (L) är ordförande för Hälso- och sjukvårdss­tyrelsen och säger att den nya mottagning­en byggs av flera anledninga­r.

– Vi har inte ett helt tillfredss­tällande mottagande på våra akutmottag­ningar i dag. Det är många patienter som går fel, som vi kallar det, men det är heller inte lätt för patientern­a att veta vart man ska gå.

Den nya mottagning­en ska enligt Jonas Andersson ses som ett komplement till den befintliga.

– Det handlar om att ha en avlastning­sakut för dem som inte behöver det stora sjukhusets resurser. På sjukhuset finns i stället extraresur­ser för dem som behöver exempelvis röntgen. JONAS ANDERSSON förutspår att främst Östra sjukhusets barnakut kommer att avlastas.

– Det är framförall­t där som det finns en större mängd patienter som åker in med stor oro men utan kunskap om vad för vård som behövs.

Politikern­a fattade ett första beslut om den nya mottagning­en redan i början av sommaren, men nu är det alltså helt klart, och den nya närakuten öppnar i slutet av november.

– Det kommer att bli lite kortare öppettider till en början, innan allt är på plats, för det är en rekryterin­gsprocess som pågår, säger Jonas Andersson. FÖRHOPPNIN­GEN ÄR ATT mottagning­en i det långa loppet ska bidra till att minska vårdköerna i staden.

– Vi hoppas att detta leder till ett smidigare, snabbare och bättre omhänderta­gande med vård på rätt vårdnivå. Det är förhoppnin­gen. Sedan kanske vi kommer se andra konsekvens­er som vi inte har räknat med också.

I mitten av 2018 kommer projektet att utvärderas.

– Vi måste nog ha hållit igång i åtminstone ett halvår för att vi ska kunna se någon effekt, så till sommaren ska vi göra en större utvärderin­g.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden